• Stil dit spørgsmål her
  • Tidligere svar
  • Om Biblioteksvagten
Tidligere svar

Definition på et dyr

Spørgsmål

Heej.
En veninde og jeg er kommet til at snakke om, hvor grænsen mellem dyr og insekter går? Eller bare grænsen mellem dyr og fisk går? For katogorien dyr inkluderer jo ikke fisk? Så hvad er definitionen på et dyr?
På forhånd tak

Svar

Lad os prøve at få tingene sat på plads.

Dyr er en gruppe af flercellede organismer, som kan bevæge sig rundt! Dyr er altså både fluer og elefanter, fugle, fisk og slanger.

Dyr opdeles i en masse grupper som "ligner" hinanden. Insekter er en af disse undergrupper. Pattedyr er en anden - og den tilhører vi selv, sammen med næsten alle husdyr, "nuttede dyr", mus, løver osv.

Pattedyr er hvirveldyr med fire lemmer, der primært kendetegnes af at være varmblodet, have en pels og at kunne producere modermælk. Navnet pattedyr kommer faktisk af, at deres dyreunger får mælk via mælkekirtler, som kaldes for patter.

Hvaler er pattedyr ud fra denne definition - og netop ikke fisk. Hvalungen får mælk fra sin mor - det gør fisk ikke.

Udfra dit brev vil jeg tror at du med dyr faktisk tænker på pattedyr!

Men næsten alt levende der bevæger sig er dyr, desuden findes jo især planter - og en masse mikroskopiske væsner, virus f. eks.

Link om pattedyr:
http://www.dr.dk/DR2/VidenOm/Temaer/Pattedyrenes%20verden/20071218144521.htm

Defination af animal på engelsk
http://en.wikipedia.org/wiki/Animal

Forhåbentlig blev I hermed lidt klogere på dyreriget!

12-11-2012

NB! Eksterne link i denne besvarelse fungerede da svaret blev afsendt. De er ikke blevet kontrolleret siden og kan være blevet inaktive