• Stil dit spørgsmål her
  • Tidligere svar
  • Om Biblioteksvagten
Tidligere svar

Skønitteratur som nævner det at flyve fra før 1903

Spørgsmål

Jeg skriver SRP i engelsk og fysik omkring det første fly (1903), jeg har derfor brug for lidt hjælp til at finde noget skønlitteratur (fx, eventyr, novellerm romaner) omkring følelsen eller oplevelsen omkring det at flyve, fra før man har prøvet det at flyve, altså før (1903)og noget efter hvor man har prøvet. Litteraturen skal være engelsk original sprog, og være skrevet på engelsk! et eksempel kunne fx: være tusind og 1 nat, hvor en historie omkring det at flyve på det et flyvende tæppe indgår, deraf følelsen og forventningen om hvordan det at flyve føles.. denne bog kan jeg dog ikke bruge, da den er oversat fra arabisk!
Idéen med dette er at se hvordan litteraturen ændre sig når der er blevet sat en ramme omkring flyvning!
 

Svar

Det er en sjov ide du har fundet til din opgave, men du gør nok dig selv en tjeneste - hvis du laver litteratursøgningen før du skriver din opgave! Havde du gjort det, ville du vide at mængden af skønlitterære bøger om det at flyve - udgivet før 1903 er yderst begrænset! - Der er 26 på Dansk, og 0 på engelsk - i det danske bibliotekssystem! Men da det tager op til 3 måneder at skaffe udenlandsk materiale, giver det ikke ret meget mening at lave søgning i engelske databaser!

Før Jeg giver dig links til hvad Jeg har fundet, vil Jeg give dig et andet tip, som ville give mange forskere, med din interesser, våde drømme: Du kan bruge Googles Ngram funktion, som jeg har introduceret på min blog her:
http://bedreit.dk/da/2014/11/21/leg-med-ngram/
- Og her har du så en Ngram søgning på "fly an aeroplane"
http://kortlink.dk/google/hqnm - Det du kan se på kurven er mængden af litteratur på engelsk, der mellem 1800 og 2000 har nævnt det at flyve..
- Det er en fantastisk kilde, men svagheden er at de præcise ord for at flyve kan have ændret sig gennem tiden - og det fanger systemet ikke!
- Derfor bør du teste forskellige søgeord af på Ngram, f.eks.: "To fly": http://kortlink.dk/google/hqnn eller "To fly in the air": kortlink.dk/google/hqnp - hvad de høje tal i 1800 dækker over, kunne være interessant at vide, men det skal der decideret forskning til for at afsløre!

- Og det fortæller kun om mængden af ordet at flyve i litteraturen - intet om hvordan ordet blev brugt!

Mængden af litteratur på engelsk før 1903 er nærmest ikke tilstedeværende! - Søger man bare på engelske titler før 1904 - uden et ord om at flyve, får man 201 poster, men der er ingen af dem der handler om at flyve!

Et andet problem ved litteratursøgninger er at det er meget sparsomt hvad der er registreret om hvad de handler om, når søgningen går så langt tilbage! Så hvis du har mulighed for det, bør du nok finde et andet emne!

og Julies Verne er desværre fransk..

05-11-2015

NB! Eksterne link i denne besvarelse fungerede da svaret blev afsendt. De er ikke blevet kontrolleret siden og kan være blevet inaktive