Tidligere svar

analysemetode til renhed af glucose

Spørgsmål

Hvilken analysemetode bruger man til at fastsætte renheden af glucose, i forbindelse med omdannelse af stivelse til glucose, og hvordan måles mængden af det omdannede glucose? Altså, hvordan finder man ud af at det er det rigtige stof man har (glucose) og efterfølgende, hvordan måles mændgen af det glucose der er omdannet?

Svar

Svaret på dit spørgsmål afhænger noget af det teknologiske niveau: er det i industriel skala eller er det simpelt laboratorieforsøg - måske endda med spytamylase ? Har du adgang til kromatografiske metoder, forventes du at benytte en kolorimetrisk metode eller titrering ?

I Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry (kapitlet Glucose and Glucose-Containing Syrups) nævnes ganske kort: idag bruges overalt HPLC til kontrol af renhed af hydrolyseproduktet, men der refereres også til "Lane and Eynon method", der er baseret på glucoses reduktion af kobbersalt.

Denne (titrering)metode er detaljeret beskrevet her:

http://www.starch.dk/isi/methods/27DE.htm

I AOAC Official Methods of Analysis 17 th ed, 2002 er angivet en række andre titreringsmetoder

HPLC-metoderne er bla. beskrevet i Dansk Standard:
DS/EN ISO 10504:2000
Stivelsesderivater. Bestemmelse af sammensætningen af glukosesirup, fruktosesirup og hydrogeneret glukosesirup. HPLC-metode

En oversigt over forskellige andre analysemetoder kan du finde her:

http://www.aquaculture.ugent.be/ATA/analysis/carb-mon.htm

Alle metoderne er meget specifikke, så det ER glucosekoncentrationen man måler. Hvis du fremstiller glucose ved hydrolyse af stivelse og f.eks. efterfølgende rensning ved udkrystallisering vil stoffet være så rent, at man ikke i fuld alvor vil forlange at du kan bevise identiteten af det.

12-11-2012

NB! Eksterne link i denne besvarelse fungerede da svaret blev afsendt. De er ikke blevet kontrolleret siden og kan være blevet inaktive

Hvem svarer på spørgsmål lige nu?
AnnaJammerbugt Bibliotekerne
EvaSvendborg Bibliotek
Jørn Svendborg Bibliotek
Kristian Biblioteket i Thy