Tidligere svar

Apartheid og Mandela

Spørgsmål

Jeg vil gerne vide lidt mere om apartheid i sydafrika, end man lige kan læse overordnet om det. også skrive en analyse af Nelson Mandelas rolle og betydning for den sorte afrikanere og kampen mod apartheid.

Svar

Jeg vil foreslå dig at benytte www.bibliotek.dk. Her kan søge i alle danske bibliotekers samlinger af bøger og danske artikler. Hvis du finder noget du kan bruge, kan du bestille det, og få det hjem til dit eget bibliotek. Det gør du ved at klikke på knappen Bestil materiale..., (dukker op til højre, når du klikker på materialet titel i bibliotek.dk), og her kan du vælge afhentningsbibliotek, som så er det bibliotek, du normalt benytter.

Du kan søge f.eks. på apartheid? sydafrika? i emnefeltet.
Når du sætter et spørgsmålstegn efter ordet sydafrika, søger du f.eks. også på flertalsformen sydafrikas. Hvis du udelader spørgsmålstegnet, foretages en søgning på nøjagtigt det du har skrevet.
Ovenstående giver en del hits, og du kan f.eks. afgrænse ved at (efter du søgt 1. gang) klikke på Præciser søgning i øverste venstre hjørne, at vælge Flere muligheder - materialer, sprog...
Her kan du vælge f.eks. at det kun skal være materialer på dansk, eller at du først kun ønsker at se materialerne som er udgivet som bog (ikke artikler). Bagefter kan du altid lave søgningen, hvor du siger at du kun ønsker at søge artikler. På den måde skal du ikke se så mange igennem på én gang.

Ovenstående søgning, med en afgrænsning på dansk faglitteratur, gav bl.a. disse hits:

Mandelas lære : tanker om livet, modet og kærligheden
Richard Stengel
Emne: Mandela, Nelson ; ledelse ; lederskab ; politikere ; apartheid ; politiske forhold ; frihed ; frihedsrettigheder ; historie ; Den Sydafrikanske Republik ; 1900-1999 ; 2000-2009
En journalists forsøg på at komme bag facaden på mennesket og lederen Nelson Mandela (f. 1918)
BOG: 1. udgave, 1. oplag. Rosinante, 2010
Richard Stengel, oversætter:
201 sider
ISBN-13: 978-87-638-1195-8

I morgen er et andet land : Sydafrikas hemmelige revolution
Allister Sparks
Emne: politiske forhold ; apartheid ; demokrati ; historie ; 1990-1999 ; Sydafrika ; Den Sydafrikanske Republik
Med udgangspunkt i samtaler med alle dramaets hovedpersoner fortælles om de hemmelige forhandlinger, som førte til Nelson Mandelas frigivelse og afviklingen af apartheid og raceadskillelsens politik i Sydafrika
BOG: Tiderne Skifter, 1996
291 sider
ISBN: 87-7445-718-7

Læg dog mærke til at mange af de danske bøger, faktisk er børnebøger. Ikke at de ikke kan bidrage med noget, men det vil være en skam hvis du får det bestilt og havde regnet med noget andet. Du kan se det i beskrivelsen/referencen af/til bogen, hvor der i målgruppe f.eks. vil stå 12 - 14 år.

Samme søgning, men med en afgrænsning på tidsskriftsartikler, gav f.eks. følgende hits:

Apartheid : racistregimet styrede Sydafrika med jernhånd
Joakim Thelander
I: Alt om historie, 2010, nr. 11
Emne: Sydafrika ; apartheid ; historie
TIDSSKRIFTSARTIKEL: Alt om historie. - 2010, nr. 11. - S. 40-44

Sandhed, forsoning og fortrængning
Gorm Gunnarsen
I: Noter / Historielærerforeningen for Gymnasiet og HF, Nr. 170 (2006)
Emne: Sydafrika ; forsoning ; historie ; politiske forhold ; apartheid
Arbejdet i Sydafrikas sandheds- og forsoningskommission med paraleller til det opgør og den forsoning, der fandt sted i Sydafrika i begyndelsen af det 20. århundrede
TIDSSKRIFTSARTIKEL: Noter / Historielærerforeningen for Gymnasiet og HF. - Nr. 170 (2006). - S. 19-26

Du kan også tilføje flere ord til din søgning, hvis du synes du skal se for mange hits igennem. Et eksempel på ord kunne være historie (hitori?) eller politik? eller lignende.

Prøv at lave ovenstående søgninger, eller andre du måtte blive inspireret til. Kig f.eks. på emneordene som du finder under titlen (overskrift Emne), og få inspiration til mere specifikke ord.
Det kan tage lang tid at kigge hitsene igennem, og især, når der findes meget, som der gør om dit emne. Men hvis du afgrænser som jeg har beskrevet, bliver det ikke så stor en opgave. De nyeste bøger og artikler bliver vist først.

12-11-2012

NB! Eksterne link i denne besvarelse fungerede da svaret blev afsendt. De er ikke blevet kontrolleret siden og kan være blevet inaktive