• Stil dit spørgsmål her
  • Tidligere svar
  • Om Biblioteksvagten
Tidligere svar

Tamarlan

Spørgsmål

I mange år har jeg undret på et navn. Da jeg gik i folkeskolen for 53 år siden læste vi Blichers Hosekræmmeren.

Meget tæt på novellens begyndelse fantaserer forfatteren om sten der kunne blive rodet om i af en eller anden "tamarlan".

Hvad er det for en person der henvises til?

Händel skrev en opera ved navn "Tamerlano"? Er det den samme der hentydes til? Hvem var han præcist?

Der er åbenbart mange stavemåder.

Jeg har selvfølgelig været forbi "tamerlan" hos wikipedia. De omtaler en tidligere sovjetisk terrorist fra Kirkistan. Jeg har altså ikke ligget på den lade side, men det her er for svært for mig.

Håber i kan hjælpe mig.

På forhånd tak.

Med venlig hilsen

Svar

Hej

På nettet ligger "ordbog over det danske sprog", hvor man bl.a. kan søge på forskellige udtryk . Ifølge denne side dækker Blichers ord "Tamerlan" over betegnelsen ‘rytterhøvding’, efter den tyrkisk-mongolske hersker Timur Lenk (1336-1405), som erobrede og hærgede i Asien og Sydøsteuropa. Blicher skrev: "som tiden eller en og anden urolig tamerlan engang jevner med jorden"

Din fornemmelsevar helt rigtig,  Händels opera handler om - og har titel efter Timur Lenk, som på tysk blev omdøbt "Tamerlan" og (på italiensk "Tamerlano")

Hvis du forstår tysk, kan du læse mere på Wikipediasiden om Tamerlano her: https://de.wikipedia.org/wiki/Tamerlano_(H%C3%A4ndel)#Historischer_und_literarischer_Hintergrund

Så tak for spørgsmålet, vi er flere, som blev klogere :-)

03-09-2019

NB! Eksterne link i denne besvarelse fungerede da svaret blev afsendt. De er ikke blevet kontrolleret siden og kan være blevet inaktive