• Stil dit spørgsmål her
  • Tidligere svar
  • Om Biblioteksvagten
Tidligere svar

SOP biologi og psykologi

Spørgsmål

Hej

Jeg skal til at skrive min SOP i 3.g i biologi og psykologi. Jeg har overemnet stress og fokuserer på kognitive efterslæb af kronisk stress, og jeg skal bruge nogle bøger til min redegørende del. Jeg leder efter bøger, der beskriver, hvad der sker i hjernen ved kronisk stress, og især meget viden om cortisol ved kronisk stress. Jeg kan også bruge titler på gode bøger til den psykologiske del af opgaven, som omhandler stress på psykologisk niveau og påvirkning på kognitiv funktion.

Bøgerne skal ikke være udgivet før år 2003.

Vh. Marija

Svar

Først og fremmest vil jeg anbefale dig at tage et smut forbi dit lokale bibliotek, hvor de har mulighed for at vise dig, nogle af alle de databaser, de giver dig adgang til. Du vil nemlig kunne finde rigtig mange gode, saglige og aktuelle artikler om emnet.

Når det kommer til bøger om kortisol og stress, vil jeg først og fremmest anbefale 

Stress : individet, samfundet, organisationen, molekylerne (dansk) Den er fra 2006, men meget lægefaglig.

Dernæst er der denne artikel om hvordan stress i barndommen kan lede til kronisk træthedssyndrom grundet kortisolniveauet. Træt af en dårlig barndom? Du kan bestille den som kopi til din email. 

Kompendium i medicinsk psykologi og sundhedspsykologi vil du også finde kapitler om stress.

Kampen om trætheden er endnu en artikel med fokus på kronisk træthed, men som stress som en af de underliggende faktorer. Den kan du også bestille direkte til din mail. 

Hvis du tør begive dig ud i det svenske, kunne Stress- och utmattningsproblem : kognitiva och beteendeterapeutiska metoder også være relevant for dig.

Den sidste bog, jeg vil anbefale dig er Hvad er vedvarende uforklarede fysiske symptomer? 

I forhold til den anden del af din opgave, har jeg her lavet en hurtig søgning på bibliotek.dk efter bøger om stress og de kognitive funktioner udgivet efter år 2003.

Endelig, så er der som sagt en guldmine af artikler, som dit lokale bibliotek kan hjælpe dig med. Søg på nogle af de emner, du leder efter direkte i biblioteks søgefelt og vælg eventuelt artikler som database.

God fornøjelse med opgaven!

22-11-2022

NB! Eksterne link i denne besvarelse fungerede da svaret blev afsendt. De er ikke blevet kontrolleret siden og kan være blevet inaktive