• Stil dit spørgsmål her
  • Tidligere svar
  • Om Biblioteksvagten
Tidligere svar

ledende socialdemokraters alkoholmisbrug

Spørgsmål

Jeg søger materiale om flg. socialdemokraters alkoholmisbrug: Stauning, Per Hækkerup og Jens Otto Krag?

Svar

Alkoholforbrug og misbrug er af naturlige årsager som regel ikke særlig godt belyst i beskrivelser af politikernes liv, da det henregnes til privatlivet - men da det kan påvirke deres offentlige liv, er det blevet belyst og diskuteret i et vist omfang.
Nedenfor nogle kilder for hver af politikerne.

Stauning:
I en artikel fra Dansk Biografisk Leksikon er Staunings forhold til alkohol kun omtalt meget kort, men det nævnes dog sammen med hans forhold til kvinder, så det har kendt officielt:
"Ingen anden offentlig person kunne have tilladt sig en livsførelse som Staunings med drikkelag og muntert samliv med vekslende kvinder. Det var kendt i vide kredse, men man godtog at sådan var Stauning – også et vidnesbyrd om hans helt særegne stilling i det danske folk. Ingen kunne som han holde en kedelig tale, men alligevel ved blik og stemme holde tilhørerne fast."
http://denstoredanske.dk/Dansk_Biografisk_Leksikon/Samfund,_jura_og_politik/Myndigheder_og_politisk_...

I bogen:Fogh, Krag, Schluter og Stauning af Mads Qvortrup, skriver han følgende om Stauning (s 35)
"Men på de indre linjer, i muntert lag, var Stauning kendt for sin livsglæde. Hans joie de vivre - inklusive indtag af alkohol og et vist forbrug af kvinder- var legendarisk i hans sluttede kreds af partikammerater, men var ukendt for de fleste uden for Christiansborg. Han ønskede ikke at diskutere sit privatliv."

DR - her nævnes det også i en kort artikel om Stauning:
http://presse.dr.dk/presse/Article.asp?articleID=19603

Artikel fra Jyllandsposten:

http://jyllands-posten.dk/politik/ECE4576370/Portr%C3%A6t-Statminister-Thorvald-Stauning-blev-landsf...

Hækkerup
Hækkerups alkoholmisbrug er omtalt mange steder. Her er et udvalg

Bog om Anker Jørgensen som statsminister. link til bogen i Google books

https://books.google.dk/books?id=KBn_CwAAQBAJ&pg=PT27&lpg=PT27&dq=per+h%C3%A6kkerup+alkoholmisbrug&s...

Tidsskriftet Alt om Historie, der blandt andet citerer historikeenr Tage Kaarsted:

http://altomhistorie.dk/artikler/haekkerup-gav-norge-olien-i-en-brandert/

http://journalisten.dk/syv-historier-vi-naesten-ikke-skrev

Ministeren var fuld - journalisterne bare påvirkede

PINLIG. Per Hækkerup beskrives af historikere som en af det forrige århundredes dygtigste politikere. Samtidig var han dybt alkoholiseret. På forunderlig vis spillede de to ting sammen i mere end 25 år, hvor han beklædte en række forskellige ministerposter, blandt andet som udenrigsminister og økonomiminister.
At Hækkerup var glad for cigarer og whiskeysjusser, var ingen hemmelighed, og det kunne også godt antydes i en morsom bisætning. Men ingen journalister problematiserede, at Danmark ofte blev repræsenteret i vigtige forhandlinger af en beruset mand.
Victor Andersen var politisk journalist for Politiken 1960-69. Han rejste ofte rundt med Hækkerup og oplevede ministeren på godt og ondt, men skrev kun det gode.
»Engang var Hækkerup til frokost med den franske udenrigsminister Couve de Murville. På et tidspunkt daler Hækkerups hoved lige så stille ned på fru de Murvilles skulder. Han sidder simpelthen og falder i søvn. Den historie kunne jeg jo godt have skrevet. Jeg husker også et møde i Geneve, hvor Hækkerup nærmest ikke kan sige noget af fuldskab og må eskorteres hjem på hotellet. Dér gik jeg jo heller ikke til telefonen og ringede historien hjem,« fortæller Victor Andersen.

MEN MED TIL HISTORIEN om Hækkerup hører også, at han det meste af tiden var i stand til at passe sit arbejde endog særdeles godt på trods af sit ekstreme alkoholindtag. Det gav ham en ekstra margen.
»Han var en superdygtig politiker og forhandler, og han kom hjem med resultater hele tiden. Om aftenen drak han sig fuld og kørte til sent. Men næste morgen fik han et glas kærnemælk og en "bajer-complet", som han kaldte det - tre øl og en cigar. Og så var han dygtig igen,« siger Victor Andersen.
Georg Metz havde også sine oplevelser med Hækkerup på DR.
»Jeg har haft ham i studiet, hvor han var tydeligt påvirket. Det var noget om det norske valg, og han faldt i søvn midt i det hele. Men han klarede den alligevel, fordi der sad et godt hoved på ham,« fortæller Metz.
Når journalister dengang så gennem fingre med døddrukne politikere, handlede det ifølge Metz også om et andet syn på alkohol.
»Det var ikke usædvanligt, at folk havde drukket, når de kom i fjernsynet eller radioen. I radioen havde vi altid øl på studiebordet. Jeg kunne også selv være påvirket. Som redaktør på TV-Avisen sad jeg ofte med en bajer på bordet, lige inden jeg skulle på,« siger han.

BENT FALBERT var dengang politisk reporter på Ekstra Bladet. Han bekræfter det afslappede forhold til alkohol.
»Hækkerup var ganske givet alvorligt beruset ved adskillige politiske forhandlinger, og i dag ville det være en skandale. Men dengang var det ikke noget, man bebrejdede ham. Der var jo rigtigt mange fordrukne politikere. Da Egon Jensen var kirkeminister, var han det kun til klokken 11.30. Derefter sad han ved stambordet i Snapstinget og grundlagde døgnets alkoholindtag. Vores mantra var, at vi kun skrev det, hvis det fik synlige politiske konsekvenser,« siger Falbert.
En anden faktor var den respekt og ærbødighed, der fra gammel tid knyttede sig til beslutningstagerne. Georg Metz var selv en del af omvæltningen mod en mere kritisk tone.
»Man stod åndelig talt ret, når statsministeren kom ind i stuen. Men det begyndte at forsvinde i min tid, hvor 68-oprøret begyndte at stille spørgsmål ved autoriteterne. Jeg kan selv huske, da jeg første gang besluttede at sige "du" til en politiker - det var Erhard Jakobsen - for at markere, at vi var lige.«

Jens Otto Krag

Ifølge flere kilder var Krags store alkoholforbrug i perioder almindeligt kendt, f. eks.
Uddrag af Niels Krause-Kjærs bog: Den politiske landsby

https://books.google.dk/books?id=PMYv95LsBksC&pg=PA44&lpg=PA44&dq=jens+otto+krag+alkohol*&source=bl&...

I bogen:Fogh, Krag, Schluter og Stauning af Mads Qvortrup, skriver han følgende om Krag:(s. 96)
"Jens Otto Krag er på samme måde mere husket for sit privatliv og fordi han- sådan fortælles det- døde ensomt og fordrukken i en alder af kun 63 år kun seks somre efter at han var trådt tilbage"....
"Men faktum er at Krag i modsætning til Kampmann og den notorisk drikfældige Per Hækkerup ikke undergravede sin position ved private eskapader."

Andre har også bidraget til debat om i hvor høj grad Krag var så alkoholiseret, som Bo Lidegaard hævder i sin biografi. Det fremgår blandt andet af en kronik i Jyllandsposten:
Kronik: Kampen om Jens Otto Krags eftermæle - 7. Juni 2006
Uddrag fra artiklen
"Ja, Krag havde jævnligt en brandert på. Ja, han drak sikkert for meget. Ja, han ødelagde Søssers konfirmation ved sin fuldskab. Men at fremstille ham som et vrag, der døde af druk, således som Bo Lidegaard fremstiller ham i sin Krag-biografi, er der ikke historisk belæg for, skriver dagens kronikør. "
Af ophavsretslige grunde, kan jeg ikke gengive artiklen her, men du kan finde den i Infomedia, som der er adgang til på dit lokale bibliotek, eller via bibliotek.dk - her kræver det, at du er logget ind med bibliotek.dk-login.

05-07-2016

NB! Eksterne link i denne besvarelse fungerede da svaret blev afsendt. De er ikke blevet kontrolleret siden og kan være blevet inaktive