Tidligere svar

projekt om månen

Spørgsmål

Jeg er i gang med et projekt om månen. Jeg skal finde ud af hvem der er gud/gudinde for månen i forskellige mytologier (egyptisk/græsk/romersk/nordisk). Har prøvet virkelig meget. Men bliver forvirret. For der står alle steder noget forskelligt.. Vil du ikke hjælpe mig? Har brug for at vide hvem der er hvad. Og hva de står for.

Svar

Mon ikke du kan bruge dette. Når du har navnene på dem, kan du bedre søge videre på nettet eller i bøgerne.
Du kan fx bruge netleksikon`et Wikipedia.dk

Græsk mytologi
Se'lene, (gr. 'måne'), græsk månegudinde, romernes Luna; hos Hesiod er hun datter af Hyperion, søster til Eos og Helios. Da man i 400-t. f.Kr. opdagede, at Månen reflekterer Solens lys, blev Selene ofte beskrevet som datter af Helios; ligesom han fører hun sit himmellegeme over himlen med et hestespand. I Grækenland var Selene ikke genstand for kult, men blev ofte identificeret med Artemis og Hekate, i hellenistisk tid også med Isis. Som disse er hun ofte afbildet med månesegl på hoved eller klædedragt. I mytologien er Selene navnlig kendt for sin kærlighed til Endymion.

Romersk mytologi
'Luna, (lat. 'Måne'), i oldtiden en italisk gudinde. Templer for hende fandtes på højene Aventin og Palatin i Rom, men Diana og Juno synes at have spillet en større rolle som månegudinder. I billedkunsten optræder Luna først sent og da som den græske månegudinde Selene i en vogn med heste- eller muldyrforspand.

Nordisk mytologi
Måne er i nordisk mytologi søn af Mundilfare. Måne og hans søster Sol er så smukke at guderne har fundet dem for skønne til jorden og derfor sat dem op på himlen.
Måne kører i en vogn over himlen om natten. I hælene på ham løber den glubske ulv Månegarm, der er født af jættekvinden Hyrrokken. Ved Ragnarok indhenter Månegarm Måne og sluger ham. I nogle kilder er det Hate, der forfølger Måne.

Egyptisk mytologi
Thoth eller Tahuti, er i den ægyptiske mytologi gud over visdom og skrivekunst samt byen Khmun. Han blev også betragtet som en månegud.

12-11-2012

NB! Eksterne link i denne besvarelse fungerede da svaret blev afsendt. De er ikke blevet kontrolleret siden og kan være blevet inaktive

Det er mandag og vi besvarer spørgsmål fra kl 8 til kl 22 - så lige nu holder vi fri.

Du er naturligvis velkommen til at sende os et spørgsmål. Så svarer vi, når vi er tilbage