• Stil dit spørgsmål her
  • Tidligere svar
  • Om Biblioteksvagten
Tidligere svar

Forskning om effekt af lys og forår på mennesker

Spørgsmål

jeg har brug for noget valideret forskning om hvad lys og forår gør ved os

en artikel - og gerne en der belyser både den psykologiske og biologiske vinkel.

ikke videnskab.dk og andre lign, men lidt mere "kildekritiske korrekte" fakta. det skal være en relativt kort artikel ( og gerne en jeg må linke op, som ikke er i bibliotek.dk - eller det må den gerne være, men jeg skal bruge den i et fb-opslag.

Svar

Hurdlen ved det meste naturvidenskabelige forskning, er at fællessproget er engelsk, og ikke dansk, og som sådan måske ikke oplagt til facebook.. Og det er desværre også meget svært at finde videnskabelige undersøgelser som beskæftiger sig med hvad lyset om foråret gør ved os. - Det er ellers oplagt med sådan en fb opdatering i denne tid hvor vi alle hungrer efter noget "varmt" lys..

Jeg fandt dog denne artikle om hvordan lyset påvirker pulsen:

https://www.cell.com/current-biology/pdf/S0960-9822(13)00764-1.pdf

Artiklern er fra den videnskabelige magazin:

https://www.cell.com/current-biology/home

Denne kunne også være relevant:

Circadian Entrainment to the Natural Light-Dark Cycle across Seasons and the Weekend

Fra artiklens abstract: "These findings provide evidence that the human circadian clock adapts to seasonal changes in the natural light-dark cycle and is timed later in the modern environment in both winter and summer. Further, we demonstrate that earlier circadian timing can be rapidly achieved through natural light exposure during a weekend spent camping."

Denne populærvidenskabelige artikel:

https://videnskab.dk/sporg-videnskaben/kan-lys-pavirke-vores-adfaerd henviser til 4 forskere som jeg har slået op på scholar.google.com for at se hvilken slags videnskab de roder med, og her fandt jeg at "Ásta Logadóttir" er forfatter til en masse "papers" om lys i bygninger. Og "Aikaterini Argyraki" har bl.a. skrevet denne artikel:

"Can sleep quality and wellbeing be improved by changing the indoor lighting in the homes of healthy, elderly citizens?" mens "Bobby Zachariae" er medforfatter på bogen "Helende Arkitektur: Rum og interaktion" og "Thor Grünbaum" har blandt andet skrevet "Influence of the physical environment on treatment effect in exercise

therapy for knee or hip pain
" som dokumenterer at sollys giver patienter færre smerter.

 

 


 

09-02-2023

NB! Eksterne link i denne besvarelse fungerede da svaret blev afsendt. De er ikke blevet kontrolleret siden og kan være blevet inaktive