Tidligere svar

Ægmaling i påsken

Spørgsmål

Hvorfor maler man på æg i paasken ?

Svar

Jeg har fundet lidt forskellige tilgange til fænomet.

http://www.visitnordjylland.dk/danmark/da-dk/menu/turist/inspiration/paaske/traditioner/traditioner.htm
står der:

Traditionen med at spise og dekorere æg til påske kendes i hele Europa og går tilbage til den katolske tid. I fasten (tiden lige før påske) var det ikke tilladt at spise æg, og når fasten sluttede Påskedag, fejrede man det bl.a. med at spise æg – gerne mange flere, end man ellers var vant til.

Alle fik et eller flere smukt dekorerede påskeæg som gave. Folk gik på besøg hos hinanden, og særlig børnene legede forskellige lege med deres påskeæg. Denne skik holder man stadig i hævd, selvom æggene nu tit er af sukker eller chokolade i stedet for at være hønseæg.

På dette link handler forklaringen om ægget som symbol på frugtbarhed:
http://www.altomkost.dk/Services/Nyhedsrum/Nyheder/2008/paasketraditioner_med_chokolade_og_kuloerte_...
Fra frugtbarhedssymbol til chokoladeæg
Men kyllingens fremtrædende plads i påsketraditionerne hænger også tæt sammen med påskens mange æg. Det mest brugte påskesymbol overhovedet. Vi pynter med kunstige æg, vi maler rigtige æg med tusser og farvelade, og vi spiser ikke mindst æggene – både de rigtige og dem af chokolade. Men hvad har æggene med Jesus at gøre?

Æg symboliserer liv og frugtbarhed, og inden kristendommen gjorde sit indtog, dyrkede man æggenes symbolske betydning. Den hedenske dyrkning af æggene blev ført med ind i kirken, da kristendommen gjorde sit indtog. Til påske velsignede præsten madvarer, der blev båret frem for ham. For at æggene skulle matche festligholdelsen af påsken, begyndte man at male dem i kulørte farver. Siden blev de kulørte æg noget man forærede hinanden i påskedagene. Og i starten af 1900-tallet hoppede påskeharen ind i Danmark fra Tyskland og begyndte sin tradition med at gemme påskeæggene. Først efter anden verdenskrig slog chokolade- og sukkeræggene som vi kender fra nutidens påsketradition for alvor igennem.

I Påskebogen (Jette Bogø, Helge Stig, Svend Ahnstrøm) står s.10-11:

Påskeægget er et levn fra den førkristne vårfest (...). Ægget symboliserer livet, nyt liv. Livet indesluttet i den trygge skal, men parat til at vågne og bryde frem i frodig vækst.
Senere gjorde den katolske kirke ægget til symbol på opstandelsen (...).
De hårdkogte æg farvede man, for at man skulle kunne kende forskel på dem fra de rå. I de farvede æg ridsede man sine navnetræk eller mønstre, og børnene legede med dem.
Først fra 1700 tallet kender man til dekorerede æg (...).
Da hønseholdet har hørt til tidernes husholdninger, er hønseægget det mest kendte påskeæg (...).

12-11-2012

NB! Eksterne link i denne besvarelse fungerede da svaret blev afsendt. De er ikke blevet kontrolleret siden og kan være blevet inaktive