Tidligere svar

Hooliganisme

Spørgsmål

hvor udbredt er hooliganisme i europa, og hvor meget fylder fodbolden egentlig.

Svar

Hooliganisme:
http://da.wikipedia.org/wiki/Hooligan

Hvis du har adgang til Faktalink via skolen (Skoda), er der her en rigtig god, opdateret artikel om emnet.

En definition fra Den Store Danske Encyklopædi:

"hooliga'nisme, [HULI-], (af eng. hooligan 'bølle, voldsmand', af uvis opr., og -isme),
voldelige aktiviteter mellem unge, rivaliserende tilhængere i forbindelse med fodboldkampe. Hooliganisme er opstået i England og er siden midten af 1960'erne blevet et stigende problem både i og uden for Storbritannien. Den traditionelle rivalisering mellem de spillende klubbers tilhængere sker med rituelle aktioner som sange og fællesbevægelser, men som en udvidelse af en gruppeidentitetsdannelse for visse unge er vold og optøjer blevet en del af denne tilhængeroptræden. Med en øget kontrolindsats fra myndighedernes side har hooliganismen udviklet sig til også at omfatte udfordringer og aktioner mod ordensmagten både inden for og uden for fodboldstadioner. Voldelige sammenstød mellem tilhængere fra forskellige lande ses ofte i forbindelse med store fodboldarrangementer, fx Europamesterskaber og Europa Cup-finaler. Således blev 39 dræbt ved Europa Cup-finalen i 1985 på Heysel Stadion (senere Kong Baudouin Stadion) i Belgien, da tilhængere fra Liverpool FC og Juventus kom i sammenstød på et tilskuerafsnit forud for kampen. Som en konsekvens af katastrofen blev engelske fodboldhold udelukket fra deltagelse i de europæiske turneringer 1985-90. Endnu en alvorlig ulykke indtraf i 1989 på Hillsborough Stadion i Sheffield, hvor 95 Liverpool-fans blev mast og trampet ihjel i en kamp mod Nottingham Forest, da tilhængere tiltvang sig adgang til allerede overfyldte ståpladser. Også i andre verdensdele og inden for andre store holdsportsgrene er der lejlighedsvis opstået tilskuerproblemer, men i alvor og omfang har de ikke hidtil kunnet måle sig med hooliganismen."

"roligan,
fredelig dansk fodboldtilskuer ved landskampe, ofte pyntet i rød-hvide farver og iført klaphat. Begrebet introduceredes i B.T., da danskerne på fredeligste vis fejrede 4-2-sejren over Sovjetunionen 5.6.1985. Ordet opstod som en modsætning til de engelske hooligans, som få dage før var stærkt involveret i Heyselkatastrofen, der kostede 39 mennesker livet."

http://da.wikipedia.org/wiki/Fodbold

Man bruger en kugleformet bold af læder eller et syntetisk materiale med oppustelig gummiblære indeni. Boldens omkreds er 68-71 cm, og dens vægt er 396-453 gram.

Bolden består almindeligvis af 20 lædersekskanter og 12 læderfemkanter.

12-11-2012

NB! Eksterne link i denne besvarelse fungerede da svaret blev afsendt. De er ikke blevet kontrolleret siden og kan være blevet inaktive