Tidligere svar

dansk opgave nationalromantikken

Spørgsmål

Hej, jeg skal skrive en opgave i dansk og skal derfor bruge information om nationalromantikken, især omkring nationalromantikkens digte, og hvad de blev brugt til/hvad hensigten var med dem.

Svar

Jeg giver dig her lidt stof til at komme videre med din opgave på. Dels et svar, jeg har skrevet nu og et standardsvar fra Biblioteksvagten om søgninger generelt.

Når man skal skrive en opgave, som du skal nu, er det altid en god idé at prøve at se, om der skule ligge et faktalink om ens emne. Er der det, er du allerede hjulpet rigtigt godt på vej.
På Faktalink ligger der altid et kildeafsnit til en artikel, og der er også altid en rigtig god beskrivelse og gennemgang af emnet. For eksempel i dit tilfælde forskellen på oplysningsromantik og nationalromantik.

Du logger ind med dit uni log in eller biblioteks log in.

Desuden henviser artiklen i Faktalink til en række fremragende danske netkilder, hvor du kan finde information om nationalromantikken.

Eksvis www.da.net.dk hvor dette er fra : http://www.da-net.dk/romantiknoter.html#Nationalromantikken

Her kan du læse, hvad hensigten var med nationalromantikkens digte:

"Nationalromantikken 1803-1830 & (48-75)
Nationalromantikken kan som før nævnt ses i forlængelse af de økonomiske-historiske forhold: Efter 1700-tallets økonomiske blomstring, får vi nedadgående konjunkturer under Napoleonskrigene.

Dette inspirerer den romantiske kunstner til at søge tilbage til den fjerne gloriøse NATIONALE fortid. Kunstneren føler det som sin opgave at hæve nutiden op i den strålende fortids plan ved at digte om denne. Oehlenschläger: At digte om: "den strålende top, hvorfra vi er siunken og atter skal op."

Digteren føler det som sin opgave at fremtrylle den guddommelige højere verden, som han gennem sin fantasi kan ane bag det dagligdags og prosaiske. Han digter om det guddommelige i naturen (Panteisme.)

Nationalromantikken henter digterisk inspiration fra den nordiske mytologi."

Du kan også finde hjælp i denne bog:
Litteraturhistorisk grundbog
Henrik Christensen (f. 1958-05-23)
Find den her: http://bibliotek.dk/linkme.php?rec.id=870970-basis%3A22284428

Standardsvar fra Biblioteksvagten om at finde litteratur og info til en opgave:

Indledende sonderinger kan f.eks. foretages i online leksika, som Den store danske encyclopædi eller wikipedia.
Umiddelbart er Encyclopædien den mest pålidelige kilde, når man sikrer sig at der er et grønt skilt: "Verificeret" under artiklens titel.
http://www.denstoredanske.dk/
Nogle lærere er ikke tilfredse med Wikipedia som kilde, men den kan stadig være god at orientere sig i, og under alle omstændigheder er det en god ide at checke hvilke links og kilder, der er benyttet. Wikipedia har kvalitetsvurdering af artikler siden 2012, men check eventuel diskussion!
http://da.wikipedia.org/wiki/Forside

http://www.faktalink.dk er en rigtig god side, hvor der dels er artikler om opgaverelevante emner og især også gode links og litteraturhenvisninger. Faktalink kræver pasord via dit uddannelsessteds Uni-/Edulifelogin eller Skoda-abonnement - eller adgang via dit lokale folkebibliotek.

Bøger, artikler og netdokumenter finder du ved at søge på www.bibliotek.dk
Start med at finde et godt emne-søgeord, f.eks. ved at lave en hurtig søgning på et centralt emneord og se hvilke emneord relevante resultater er beskrevet med; Emneordene er skrevet med grønt kort efter titlerne i resultatlisten, og man kan klikke på emneordene, og på den måde søge videre.

22-05-2017

NB! Eksterne link i denne besvarelse fungerede da svaret blev afsendt. De er ikke blevet kontrolleret siden og kan være blevet inaktive

Hvem svarer på spørgsmål lige nu?
AnneAssensBibliotekerne
KirstenAssensBibliotekerne