• Stil dit spørgsmål her
  • Tidligere svar
  • Om Biblioteksvagten
Tidligere svar

Dostojevskij og Nietzsche

Spørgsmål

Var det forfatteren Fjodor Dostojevskij der inspirerede Nietzsche til at at fordybe sig i nihilisme, eller var det omvendt?

Svar

Om man ligefrem kan sige at Fjodor Dostojevskij inspirerede Nietzsche til at fordybe sig i nihilisme ved jeg ikke, men Dostojevsky har i hvert fald haft indflydelse på Nietzsches værk. Ifølge denne artikel: https://de.wikipedia.org/wiki/Fjodor_Michailowitsch_Dostojewski har Nietsche kaldt Dostojevski for den "eneste psykolog, som han kunne lære noget af". Men på en måde har Nietzsche og Dostojevski haft hver sin udlæggelse af nihilim: http://euro-synergies.hautetfort.com/archive/2007/05/15/dostojewski-der-nihilismus-und-die-revolutio... (tysk).
Se også denne:
Dostoevsky and Nietzche: How a Christian Novelist Influenced an Atheist Philosopher: http://voices.yahoo.com/dostoevsky-nietzche-christian-novelist-influenced-3217680.html

Nihilisme blev for første gang nævnt af Friedrich Lebrecht Goetz som litterært begreb (i 1733). Den russiske digter Iwan Sergejewitsch Turgenew gav den i sin roman "Fædre og sønner" et politisk negativt præg. I filosofien er nihilisme benægtelsen af at noget eksisterer.

Nihilismen er altså i bund og grund ret kompleks.

Måske skulle du læse denne:
German and Russian nihilism: http://www.sunypress.edu/pdf/60808.pdf

Se evt. også disse:
Nihilisme (tysk): http://de.wikipedia.org/wiki/Nihilismus
Russisk nihilisme: http://pistolsdrawn.org/a-history-of-russian-nihilism/

03-06-2013

NB! Eksterne link i denne besvarelse fungerede da svaret blev afsendt. De er ikke blevet kontrolleret siden og kan være blevet inaktive