Tidligere svar

Dostojevskij og Nietzsche

Spørgsmål

Var det forfatteren Fjodor Dostojevskij der inspirerede Nietzsche til at at fordybe sig i nihilisme, eller var det omvendt?

Svar

Om man ligefrem kan sige at Fjodor Dostojevskij inspirerede Nietzsche til at fordybe sig i nihilisme ved jeg ikke, men Dostojevsky har i hvert fald haft indflydelse på Nietzsches værk. Ifølge denne artikel: https://de.wikipedia.org/wiki/Fjodor_Michailowitsch_Dostojewski har Nietsche kaldt Dostojevski for den "eneste psykolog, som han kunne lære noget af". Men på en måde har Nietzsche og Dostojevski haft hver sin udlæggelse af nihilim: http://euro-synergies.hautetfort.com/archive/2007/05/15/dostojewski-der-nihilismus-und-die-revolutio... (tysk).
Se også denne:
Dostoevsky and Nietzche: How a Christian Novelist Influenced an Atheist Philosopher: http://voices.yahoo.com/dostoevsky-nietzche-christian-novelist-influenced-3217680.html

Nihilisme blev for første gang nævnt af Friedrich Lebrecht Goetz som litterært begreb (i 1733). Den russiske digter Iwan Sergejewitsch Turgenew gav den i sin roman "Fædre og sønner" et politisk negativt præg. I filosofien er nihilisme benægtelsen af at noget eksisterer.

Nihilismen er altså i bund og grund ret kompleks.

Måske skulle du læse denne:
German and Russian nihilism: http://www.sunypress.edu/pdf/60808.pdf

Se evt. også disse:
Nihilisme (tysk): http://de.wikipedia.org/wiki/Nihilismus
Russisk nihilisme: http://pistolsdrawn.org/a-history-of-russian-nihilism/

03-06-2013

NB! Eksterne link i denne besvarelse fungerede da svaret blev afsendt. De er ikke blevet kontrolleret siden og kan være blevet inaktive

Det er søndag og vi besvarer spørgsmål fra kl 14 til kl 22 - så lige nu holder vi fri.

Du er naturligvis velkommen til at sende os et spørgsmål. Så svarer vi, når vi er tilbage