Tidligere svar

Litteratur om Amalienborg, Marmorkirken og reformationstiden

Spørgsmål

Jeg befinder mig pt. på et universitet i Latinamerika hvor jeg skal skrive en større opgave som har hovedtemaet "Kunsten og hvordan den afspejler sig i kulturen og/eller religionen" (altså kulturens(arkitekturens) og religionens indflydelse på kunsten). Jeg har fået til opgave at skrive om Danmark, og her foreslår min lærer at jeg ser nærmere på Amalienborg og Marmorkirken (hvordan arkitekturen, indretningen, kunsten, etc. afspejler religionen og kulturen i Dk nu eller dengang) og evt. undersøger om der er et skift i kunsten omkring reformationen. Jeg synes det er meget svært at definere emnet helt og er i tvivl om der overhovedet er nok kildemateriale, det er sandsynligvis på dansk det meste. Mit andet problem bliver at skaffe materialerne når jeg sidder på den anden side af jorden. Derfor vil jeg spørge om I kan henvise til kilder eller materialer, bøger eller respekterede sider på nettet som behandler dette emne. Er Amalienborg og Marmorkirken realistiske kunstværker at gå i krig med og er der nok omkring mit emne?

Svar

Du vil ganske givet få problemer. De to bygningsværker du omtaler eksisterede ikke omkring reformationen. Reformationen i Danmark sættes normalt til 1536. Forgængeren til Amalienborg bygges o. 1667 og selve de Amalienborg'ske palæer påbegyndes o. 1750. Marmorkirken påbegyndes 1794 og bliver først færdig 100 år senere.

Jeg vil råde dig til først at orientere dig bredt.

Prøv først den nye digitale Danmarkshistorie: www.danmarkshistorien.dk - udarbejdet af historikere og arkæologer fra Aarhus Universitet. Siden blev lanceret den 14. maj 2009 og udbygges løbende med flere tekster og nye features.
Du kan her klikke videre på perioder, leksikon og kilder, tidslinie osv. Reformationstiden finder du f.eks under "adelsvælden 1536-1660", og herunder kan du gå videre til "renæssancekulturen" osv. osv.

Se også den danske brugerbaserede Wikipedia:
http://da.wikipedia.org/wiki/Forside og der søge på hhv. Amalienborg og Marmorkirken. Her får du også nogle henvisninger, som du kan klikke dig videre på. Gå videre og læs artiklerne om arkitektur, renæssance, reformationen i Danmark osv. osv. og klik dig videre herfra. Klik under de enkelte artikler også videre i venstre side til den engelske wikipedia (og Amalienborg er f.eks. også med i den spanske).

Og Gyldendals Store Danske(åbne brugerbaserede) Encyklopædi http://www.denstoredanske.dk/ - og søg videre på kirkearkitektur, kunst osv.

12-11-2012

NB! Eksterne link i denne besvarelse fungerede da svaret blev afsendt. De er ikke blevet kontrolleret siden og kan være blevet inaktive

Det er søndag og vi besvarer spørgsmål fra kl 14 til kl 22 - så lige nu holder vi fri.

Du er naturligvis velkommen til at sende os et spørgsmål. Så svarer vi, når vi er tilbage