Tidligere svar

DK5 klassifikation

Spørgsmål

Forlagets bog "En rejses begyndelse - Camino de Santiago" ISBN 9788793046252 er placeret under 99.4 på bibliotek.dk - er det ikke erindringer og biografier?
Ville den ikke stå bedre under rejsebeskrivelser sammen med andre Camino-bøger. Den er også blevet flyttet fra biografier til rejsebeskrivelser hos boghandlerne efter ønske fra flere boghandlere.
Bogen er en personlig beskrivelse af mødet med Caminoen og Nordspanien.

Svar

Hovedparten af Camino-bøgerne er jo placeret under rejsebeskrivelser, gruppe 40, så jeg kan godt forstå du spørger, men der er et par af dem der står i enten 99.4 eller i 28 / 29

Derfor citerer jeg fra "DK5 systematik." 2007 , Bibliotekscentralen, for at give et indtryk af hvad det er der betemmer, når man fra central instans har læst bogen og skal vurdere dens placering. (Den findes desværre ikke online)

s. 115 om Gruppe 40 : "Under geografi sættes beskrivelser af verdensdeles, landes og enkelte lokaliteters regionalgeografi og alm. geografi"

s. 308 om gr. 99.4 "...... Her sættes enkelte personers biografi, deres udvikling og livsgerning, både levnedsbeskrivelser, erindringer og andet materiale som belyser eller yder bidrag til en persons menneskelige og kunstneriske udvikling eller faglige indsats. ................. Her sættes også dagbøger og breve."
Senere står der: "Beskrivelser af rejseoplevelser placeres under geografi."
Tilsvarende står for fagligt virke at de kan sættes under faget specifik eller sygdomshistorier under den pågældende sygdom - men "I tvivlstilfælde foretrækkes 99.4"

Det er altså en vurdering i denne type bøger hvorvidt fokus er lagt på individet eller geografien. Men dagbøger og breve placeres i 99.4.

Noten til bogen fra bibliotek.dk:
"Dagbog om den fysiske og mentale rejse på 30 dages vandring på Caminoen, der markerer begyndelsen til et roligere og mindre præstationsorienteret liv for forfatteren."

Jeg har ikke læst bogen, men ud fra noten vurderer jeg at 99.4 er den rigtige placering.

Andre Caminovandringer der står i 99.4
99.4 Choquette, Sonia : Vejen hjem : en healende og spirituel pilgrimsrejse på Caminoen . 2015
99.4 Ries, Annedorte : Pilgrim : en Caminovandring. 2014 - (personlig beretning om en udbrændt læges pilgrimsrejse på Caminoen, og de forandringer, der sker med hende undervejs i form af øget håb, styrke og taknemmelighed)

Hvis du vil have flere begrundelser kan du kontakte DK5-redaktionen
http://www.dbc.dk/nationale-opgaver/dk5

11-06-2015

NB! Eksterne link i denne besvarelse fungerede da svaret blev afsendt. De er ikke blevet kontrolleret siden og kan være blevet inaktive