• Stil dit spørgsmål her
  • Tidligere svar
  • Om Biblioteksvagten
Tidligere svar

Oprettelse af database til registrering af samling

Spørgsmål

Sammen med en tidligere kollega er jeg jeg ved at opstille et fagbibliotek som jeg gennem årene har samlet.
> Vi er ved at undersøge, hvordan vi får fat i en databasefil, vi kan benytte til registrering af samlingen, som vi forestiller os måske skal udvikle sig til en slags lokalhistorisk arkiv.
>
Jeg spurgte en bekendt, som er bibliotekar, og han foreslog at jeg i første omgang spurgte biblioteksvagten om I kunne give os et tip om, hvor vi kan få fat i en database, hvor det er relativt enkelt at registrere materialet - samt søge og genfinde emner, personer, titler osv. ...?
Det skal være et system, der er til at finde ud af at fylde i uden den store edb- eller bibliotekaruddannelse, og som er tilpasset søgere, der heller ikke er edb-nørder, men som kan søge efter mangt og meget.
> Systemet må gerne kunne arbejde sammen med danske folkebibliotekers dataregistreringer - og anskaffelsen må ikke koste alverden.
>
Vi har også lidt højtflyvende tanker om at hjemmesiden måske kan udvikle sig til f.eks. at have kopier af vigtige dokumenter, som brugere kan downloade og med tiden blive så god, at den kan lægges på CFDs hjemmeside.
Men foreløbig er det altså et hobbyprojekt for et par forhenværende.

Svar

Som Jeg læser dit spørgsmål har i 3 interesser:
1. At få en database til registrering af jeres materialer
2. At jeres database er online
3. At få en forbindelse til det øvrige bibliotekssystem

ad. 1. Det første jeg tænkte i denne sammenhæng var at en "billig" database kunne være Microsoft Access - altså umiddelbart en offline database: Den er billig og relativt brugervenlig.
Hvis I er teknisk mindede kan det dog gøres ret billigt mht. at få en access database på en hjemmeside, men I kan dog ikke få en forbindelse til det øvrige bibliotekssystem i den.

ad. 2. En anden mulighed er at finde gratis Open Source bibliotekssystem som skal installeres på en webserver der typisk kan lejes på et webhotel til omkring 11 kr om måneden. Et eksempel på sådan et system kunne være: http://www.koha.org/ og et webhotel som Jeg har gode erfaringer med er: http://www.i123.dk/ - se basispakken!
Min googlesøgning: http://kortlink.dk/google/gz88

ad. 3. - I burde måske overveje at søge nogle penge et eller andet sted fra da commercielle systemer generelt er relativt dyre. Arkibas - lokalarkivernes fælles system kan alle de ting i nævner om billeder, film og videoer og den årlige driftspris ligger på 4000 og opefter. lidt afhængigt af hvilke faciliteter I vil have. se http://www.arkibas.dk/
Landets biblioteker og skolebiblioteker er ved at gå over til et fælles bibliotekssystem Cicero som muligvis også kan fås til en årlig udgift mellem 5000 og 10000 kr. det kan I se mere om her: https://da.systematic.com/library-learning/loesninger/by-name/cicero
- Ovenstående markedsfører også et bibliotekssystem Dantek, som skolebiblioteker tidligere har brugt - som alt andet lige må være billigere..

Der er altså overordnet 3 muligheder:
A. "Gør det selv" relativt billigt med Access og et webhotel (håndgribeligt vidensmæssigt)
B. "Gør det selv" med gratis Open Source system og webhotel (Stejl indlæringskurve)
C. Køb et kommercielt system (relativt nemt men dyrt)

Min erfaring med den slags er at "gør det selv" løsningerne kan være kollosalt givende: Det tager nogen tid at komme igang fordi der er en masse læring gemt i den slags opgaver - en tid med tonsvis af udfordringer og frustrationer, men når man først er kommet ordentligt ud af starthullet kører det bare! (o:

02-07-2015

NB! Eksterne link i denne besvarelse fungerede da svaret blev afsendt. De er ikke blevet kontrolleret siden og kan være blevet inaktive