• Stil dit spørgsmål her
  • Tidligere svar
  • Om Biblioteksvagten
Tidligere svar

FM og AM

Spørgsmål

Hvad betyder fm og am

Svar

De følgende to opslag stammer fra denstoredanske.dk, som er Gyldendals leksikon- og encyklopædihjemmeside:

frekvensmodulation,
FM, metode, der anvendes i kommunikationsteknik til at transmittere et signal, fx tale eller data, ved hjælp af en bærebølge med konstant amplitude. Bærebølgens frekvens ændres (moduleres) omkring en konstant middelfrekvens i overensstemmelse med signalet, som kan gendannes i modtageren ved demodulation. Metoden benyttes bl.a. ved udsendelse af radio- og tv-programmer og i mobiltelefoni. Frekvensmodulation giver en god transmissionskvalitet, men kræver større båndbredde end det transmitterede signal. Metoden benyttes også til transmission af digitale signaler.

amplitudemodulation,
AM, metode til at sende (transmittere) et informationssignal, fx tale eller musik, ved hjælp af en bærebølge med en højere frekvens end signalet. Bærebølgens amplitude ændres (moduleres) i overensstemmelse med informationssignalets variation. Metoden benyttes i kommunikationsteknik, fx ved udsendelse af radio- og tv-programmer. Hos modtageren gendannes informationssignalet ved hjælp af en amplitudedetektor (demodulation). Forholdet mellem informationssignalets amplitude og bærebølgens amplitude kaldes modulationsindekset. Ved et modulationsindeks på ét moduleres bærebølgens amplitude fuldt ud. Metoden benyttes også i kommunikation, hvor informationen transmitteres med impulser, hvis højde varieres.

12-11-2012

NB! Eksterne link i denne besvarelse fungerede da svaret blev afsendt. De er ikke blevet kontrolleret siden og kan være blevet inaktive