Tidligere svar

Soft ice

Spørgsmål

Er det rigtigt at soft ice er lavet af 80% svinefedt? Det er der nogle af mine venner der siger, og det lyder lidt ulækkert.

Svar

Jeg har sendt dit spørgsmål til vores specialist indenfor fødevarer, Henrik Christensen. I bogen: Mejerilære 2 af E. Waagner Nielsen og Jens Ullum, 2004 står der, s. 299:"Konsumis er frosne blandinger af mælk/fløde eller frugtsaft sammen med sukker, emulgator og stabilisatorstoffer, evt. smagsstoffer eller frugt og oftest indpisket luft under frysning. Officielle bestemmelser vedrørende konsumis. Der er defineret følgende typer af konsumis:
Tabel 62. Istyper:
mælkeis(mælkefedt: mindre end 9 %, fedtfri mælketørstof: min. 6 %, totalt tørstofindhold: Intet krav)
Flødeis (mælkefedt: min. 6 %, fedtfrit mælketørstof min. 6 %, totalt tørstofindhold)
Is (ermolis) (mælkefedt: 1 veg. fedt, 2. blanding af veg. fedt og mælkefedt, fedtfrit mælketørstof: proteindel skal være fra mælk, totalt tørstofindhold: intet krav)
Limonadeis (fedtfrit mælketørstof: intet krav, totalt tørstofindhold: min. 12 %) For limonadeis er der supplerende betegnelser, frugtis og sorbet, som er afhængige af frugtindhold, hhv. 15 % og 25 %.
Betegnelserne "flødeis" og "mæleis" kan suppleres med betegnelsen for et syrnet konsummælkprodukt, såfremt produktets mælkedel udelukkende eller i det væsentlige består af pågældende konsummælkprodukt og indeholder de ved syrningen anvendte mikroorganismer i vækstdygtig form og i naturlig mængde. Fløde og mælk, der anvendes, skal være pasteuriseret, og anvendes smør, skal det være fremstillet af pasteuriseret fløde"

12-11-2012

NB! Eksterne link i denne besvarelse fungerede da svaret blev afsendt. De er ikke blevet kontrolleret siden og kan være blevet inaktive

Det er søndag og vi besvarer spørgsmål fra kl 14 til kl 22 - så lige nu holder vi fri.

Du er naturligvis velkommen til at sende os et spørgsmål. Så svarer vi, når vi er tilbage