Klimabelastning ved flyrejse
SpørgsmålJeg har hørt: at flyve til Thailand koster 50.000 plastikposer på klimakontoen. . Jeg ved ikke om jeg har læst det eller hørt det i radioen. Kan i hjælpe med at finde det? Jeg vil nemlig gerne vide om det er pr flysæde og om det kun er den ene vej til Thailand.
SvarJeg har desværre ikke kunnet finde det præcise eksempel du refererer til. Her er dog et par andre, der måske kan sætte klimabelastningen ved en flyrejse til Thailand nogenlunde i perspektiv.
---
Fra artikel hos Samvirke, 2019:
"Flytrafikken står for omkring 3 procent af den globale udledning af drivhusgasser. Nogle eksperter mener, at tallet er højere - nærmere omkring 8 procent. En ferie med fly til for eksempel Thailand udleder op mod 5 tons CO2. Hvis vi skal stoppe opvarmningen af jorden, bør hver indbygger på jorden kun udlede 2-3 ton CO2 om året."(https://samvirke.dk/artikler/klimakompenser-for-din-flyvetur)
---
På DRs hjemmeside kan du via rejselængde beregne klimabelastningen og sammenligne den med tilsvarende rejser i f.eks. tog og bil: https://www.dr.dk/interaktiv/webfeature/klima-rejse
---
Avisen Danmark kommer også ind på problemet ved de længere flyrejser fra- og retur til Danmark her med et eksempel om fly til Thailand:
(kan læses i fuld længde her: https://avisendanmark.dk/danmark/flystriberne-goer-klimaregnskabet-helt-sort-saa-meget-betyder-dine-...)
"I gennemsnit udleder en dansker 11 tons CO2 om året, ifølge Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet. Og Henrik Gudmundsson vurderer, at man kan tilskrive omkring 1 tons CO2-udledning til flyrejser for en gennemsnitsdansker.
Droppede du flyturene, ville du altså (hvis du er en gennemsnitsdansker) spare knap en-tiendedel af din klimabelastning væk.
Men tallet dækker over en stor variation, og bare én enkel tur til for eksempel Thailand kan ændre billedet fuldstændig.
- Sådan en tur til Asien vil alene udlede drivhusgasser, som svarer til op mod 4-5 tons CO2. Så er vi oppe på, at den tur jo står for omkring 1/3 af en gennemsnitsdanskers totale årlige CO2-udledning, fortæller seniorkonsulenten.
Han appellerer derfor til, at en privatrejse til fjernøsten ikke bliver en årlig tilbagevendende begivenhed. Og det budskab bliver bakket op af Jakob Stoustrup, der er professor på Aalborg Universitet.
- Jeg prøver personligt at tænke over især tre store ting: Jeg er vegetar, jeg kører i elbil, og så undgår jeg at flyve privat. Det er tre ting, der virkelig tæller i det personlige klimaregnskab, forklarer han.
Lange ture er værst
Grunden til, at turen til Thailand er så klimabelastende, er først og fremmest, at den er lang. Det betyder naturligvis, at der bliver brændt en masse brændstof af, men også at flyet kommer meget højt op i atmosfæren.
Det betyder, at der dannes kondensstriber - en slags kunstigt dannede skyer - i kølvandet på flyet i den kolde og fugtige luft, der findes i de højder.
- Klimaeffekten svarende til på 4-5 tons CO2 for sådan en tur består derfor af flere ting. Omkring 1- 1,5-2 tons er ren CO2-udledning, mens resten især er det her krystalliserede vanddamp, der kommer meget højt oppe i atmosfæren, og som så også giver en drivhuseffekt, forklarer Henrik Gudmundsson."
----
Jeg håber at dette giver dig lidt mere viden om området.
God weekend.
18-08-2023
NB! Eksterne link i denne besvarelse fungerede da svaret blev afsendt. De er ikke blevet kontrolleret siden og kan være blevet inaktive