Tidligere svar

Danske forsider på aviser

Spørgsmål

Jeg leder efter danske forsider på aviser fra den 13/3 1939 og eller den 20/12 1933. 

 

Svar

Du kan finde avisforsider for mange danske aviser i databasen Mediestream:
http://www2.statsbiblioteket.dk/mediestream/

Mediestream indeholder de aviser, der blev digitaliseret i Det Kgl. Biblioteks (tidligere Statsbiblioteket) avisdigitaliseringsprojekt. I perioden 2014-2017 blev 35 millioner avissider fra Statens Avissamling digitaliseret.

For mange aviser vedkommende gør det sig gældende, at man ikke kan se avisen i fuldtekst, med mindre den er udgivet før 1. januar 1919 - så de forsider, som du er interesseret i, ligger ikke frit tilgængelige i Mediestream.

Aviser udgivet efter 31. december 1918 kan man søge i hjemmefra, men for at kunne læse i dem skal man møde op på en af de to pligtafleveringsinstitutioner: Det Kgl. Bibliotek - København/Aarhus eller Det Danske Filminstitut. 

MEN - på mange danske folkebiblioteker er der adgang til en række avistitler, der betragtes som ”ejerløse”, lige som enkelte uddannelsesinstitutioner også har licensadgang. 

Jeg kan desværre ikke se, hvor i landet du bor, så jeg kan ikke tjekke, om dit lokale bibliotek har købt licensadgang til de ejerløse aviser i Mediestream, men klik på nedenstående link, så ser du hvilke kommuner der giver adgang til de ejerløse aviser:
http://www2.statsbiblioteket.dk/mediestream/info/16#Adgang-paa-folkebiblioteker

De "ejerløse aviser" udgør ca. 6,5 mio. avissider udgivet mellem 1919 og 2002 fordelt på 67 titler - og du finder listen over aviserne her:
http://www2.statsbiblioteket.dk/mediestream/info/16

Der er naturligvis tale om en del mindre lokalaviser, men der er også landsdækkende aviser på listen fx Aktuelt og Nationaltidende.

Held og lykke med at finde de ønskede forsider.

24-04-2019

NB! Eksterne link i denne besvarelse fungerede da svaret blev afsendt. De er ikke blevet kontrolleret siden og kan være blevet inaktive