Tidligere svar

Beskæring af asparges

Spørgsmål

Beskær grønne asparges hvornår forår eller nu?

Svar

På netsiden http://www.havenyt.dk/artikler/koekkenhaven/groensager/asparges/183.html er der en artikel om aspargesdyrkning.
I kommentarerne http://www.havenyt.dk/forum/kommentarer/375.html står der bl.a.:
Aspargesplanterne s top samler stadig næring til oplagring til næste års vækst, så de skal ikke fjernes endnu. Faktisk kan du bare lade dem visne ned og stå vinteren over som visne. Det har den fordel, at du i foråret ved første lugning kan se, hvor planterne er. Du kan da skære den visne top af. Det giver også mulighed for at nyde synet af de smukke røde bær på hunplanterne.

Hvis der i sommerens løb har været aspargesrust på skuddene, så skal toppen klippes af tidligt på efteråret og brændes for at undgå, at rustangreb overføres til næste år. I efteråret ses der sorte vintersporer på toppen, I sommerstadiet ses angrebet som rustrøde til kanelbrune pletter.

-----------------------------------------------

http://www.havenyt.dk/spoergsmaal/koekkenhaven/8057.html

Jeg går ud fra, at dine aspargesplanter er nye planter, som du endnu ikke høster asparges fra. Man kan først starte høsten, når planterne er veletablerede i en alder på 3–4 år. Aspargesplanter ligner små juletræer, når skuddene vokser op, og de bliver forhåbentlig i løbet af sommeren til store juletræer. Som fuldvoksne planter er toppen op til 1,5 m høj. Det er denne grønne top, som skal samle næring til roden, så planten kan vokse sig større og med tiden blive så kraftig, at man kan begynde at høste de lækre asparges år efter år, måske de næste 20 år. En fantastisk staudegrønsag, som bare kræver lidt tålmodighed i starten.

Men tilbage til skuddene. Du har måske allerede regnet det ud – du skal bestemt ikke skære toppen af nu. Når toppen visner i efteråret skal du heller ikke gøre noget, bare lade planten trække al energi fra toppen og ned i rødderne. Kun hvis der kommer angreb af aspargesbiller, hvilket ikke er så almindeligt, skal toppen fjerne og brændes. I foråret klippes den visne top af og komposteres.

Håber du får en god høst - når den tid kommer

12-11-2012

NB! Eksterne link i denne besvarelse fungerede da svaret blev afsendt. De er ikke blevet kontrolleret siden og kan være blevet inaktive

Hvem svarer på spørgsmål lige nu?
EvaSvendborg Bibliotek
Jørn Svendborg Bibliotek
Kristian Biblioteket i Thy