Tidligere svar

Akacietræets forsvar

Spørgsmål

Er det rigtigt at det Afrikanske Akacietræ er i stand til at Danne en slags forsvarsmekanisme, imod giraffer. og er det sandt at et træ er istand til at advare og forberede træer i nærheden på sultende giraffer ?

Svar

Naturens balance er virkelig underfuld. På den afrikanske savanna kan akacietræerne (der er mange arter) være blandt de få grønne træer i tørtiden. Ikke underligt at giraffer gerne vil spise af deres løv. Men giraffer kan uden videre leve af andet grønt løv.

Sætter man de store tidsbriller på kan man se evolutionen for sig. Giraffen får længere og længere hals så den kan æde løs i trætoppen. Akacien udvikler nogle umanerlig lede torne. Giraffen får læderhud på tunge og mund så tornene ikke generer.
Desuden udskiller nogle akaciearter et kemikalie som gør bladene ildesmagende.
At de kan advare nabotræer har jeg ikke læst om. Jeg kan ikke rigtig forestille mig noget sådant, der hvor jeg har set girafferne er de "i nabolaget" hele tiden. Så advarslen skulle gjalde konstant.

Dette parløb mellem arter er slet ikke enestående og balancen ser vi overalt i naturen. Hvorfor æder rovfuglene ikke alle småfugle og mus. Hvorfor er elmetræet tilsyneladende på vej tilbage efter årtiers elmesyge.

Naturen finder over tid en balance mellem fjender og venner - en balance som mennesket ofte har ignoreret og ødelagt.

Giraffen og akacietræet er ikke alene. Løver nedlægger giraffer, jeg har selv set en voksen giraf blive løverne byttedyr og fortæret på een nat! Mange giraffer - mange løver! Men mange løver æder mange giraffer - osv.

Læs evt. mere her:

http://www.wildwatch.com/resources/plants/acacias.asp

http://nationalzoo.si.edu/Animals/AfricanSavanna/fact-giraffe.cfm

http://animaldiversity.ummz.umich.edu/site/accounts/information/Giraffa_camelopardalis.html

12-11-2012

NB! Eksterne link i denne besvarelse fungerede da svaret blev afsendt. De er ikke blevet kontrolleret siden og kan være blevet inaktive