Tidligere svar

Anmeldelse fra 1942

Spørgsmål

I 1942 udkom Fyns land af Otto Gelsted. Blev den anmeldt evt. i Fyens Stiftstidende eller i illegale blade?

Svar

Den eneste anmeldelse af bogen "Fyns Land" af Otto Gelsted udgivet i 1924, der er registreret er en anmeldelse i Politiken den 18. december 1942.

På daværende tidspunkt blev anmeldelser registreret i registret Avis Kronik Index, men jeg er usikker på, om Fyens Stiftstidende var en af de aviser som blev indekseret - og grundet lukning af biblioteket kan jeg ikke tjekke om det var tilfældet.  

Databasen Mediestream indeholder stort set alle danske aviser (dog ikke Politiken og EkstraBladet) og en søgning på "fyns land" gelsted afgrænset til perioden 1. januar 1942 til og med 31. december 1943 giver 7 "hits", nemlig disse:

Fyens Stiftstidende, 24. november 1942, s. 6
Fyns Venstreblad, 28. november 1942, side 5
Berlingske Aftenavis, 4. december 1942, side 5
Berlingske Tidende, 16. december 1942, side 12
Nordjyllands Social-Demokrat, 30. december 1942, side 5
Dagbladet. Roskilde Dagblad, 15. juni 1943, side 2
Frederiksborg Amts Avis, 18. juni 1943, side 6

Jeg kan ikke være helt sikker på, at der er tale om anmeldelser af Gelsteds bog Fyns Land, men sandsynligheden for det er ganske stor.

Desværre er der ikke fuld adgang til disse digitaliserede aviser hjemmefra. Du skal på biblioteket for at se de nævnte artikler.

Du kan se alle artiklerne i fuld tekst, hvis du opsøger en afdeling af Det Kgl. Bibliotek - og de har afdelinger rundt omkrin i hele landet - se lokationer her:
https://www.kb.dk/besoeg-os

og hvis du klikker videre på fx AU Library er der rigtig mange afdelinger...

På nogle folkebiblioteker, bl.a. Esbjerg, som jeg formoder du benytter, vil du kunne få  fuld adgang til artiklerne i de såkaldt "ejerløse aviser" = ophørte aviser, men i dit tilfælde er der kun tale om artiklerne i Fyns Venstreavis og i Nordjyallands Social-Demokrat.

MEN - som du sikkert ved, er alle biblioteker lukket de kommende 14 dage, pga. Corona-situationen, så lige pt. kan du ikke se artiklerne nogen steder.

Du spørger også om bogen kan være anmeldt i de illegale blade - men en søgning i Det Kgl. Bibliotek´s søgebase - som også omfatter søgning i Besættelses-bibliografien - giver ikke noget resultat. 

Publikationen Besættelsestidens illegale blade og bøger: 1940-1945 indeholder kun en liste over bladene, man kan ikke se indholdet i bladene. 

Jeg håber at du kan bruge henvisningerne til de forskellige avisartikler og hvis du ikke har mulighed for at opsøge en afdeling af Det Kgl. Bibliotek, så kan dit lokale folkebibliotek skaffe de relevante aviser hjem på mikrofilm, så du ad den vej kan finde artiklerne.

13-03-2020

NB! Eksterne link i denne besvarelse fungerede da svaret blev afsendt. De er ikke blevet kontrolleret siden og kan være blevet inaktive