Tidligere svar

Forbrugeradfærd i 1960'erne

Spørgsmål

Hej,

Jeg er netop i gang med at skrive et større skriftligt projekt i gymnasiet, SOP, hvor jeg skriver om ”forbrugeradfærd gennem tiderne” i fagene historie og afsætning, særligt med fokus på 60’erne.

Jeg synes imidlertid, at være lidt udfordret på at finde kilder grundet den store nedlukning af landet. Jeg synes det står klart, at der har været en massiv økonomisk fremgang og at der har en været tale om en forbrugsfest, nærmest uden sammenligning. Ydermere står det klart at langvarige forbrugsgoder, særligt var noget der nød godt af tidens fremgang.

Jeg vil meget gerne belyse, hvordan det har været problematisk at vende en hel generation, som var vokset op med nøjsomhed, til forbrugere uden alt for mange barrierer i forhold til det at skulle bruge penge. Dog vil jeg også gerne finde noget materiale der, fortæller mere direkte om hvordan købevanerne var som helhed: Hvilke tanker forbrugeren gjorde sig, hvor længe man overvejede købene, hvad spillede den største rolle: Det sociale eller det funktionelle. Mit fokus er ydermere på, hvilke langvarige forbrugsgoder det var, der var i størst fokus.

Jeg har særligt svært, ved at finde reklame fra tiden, der afspejler de det store salg af luksus varer

Jeg synes det kan være svært at finde materiale der fortæller om disse forhold og situationen gør det jo ikke ligefrem nemmere. Jeg vil derfor ydmygt spørge, om I måske kan hjælpe med at finde nogle kilder, der kan belyse de nævnte problemstillinger?

 

Svar

1)

Et sted at starte kunne være i databasen Danmarkshistorien.dk - som er en omfattende materialesamling om Danmarks historie og samlingen er udarbejdet af Aarhus Universitet.

Du finder databasen her:

https://danmarkshistorien.dk/

Og her vil jeg foreslå, at du i menuen klikker på linket Temaer - og herefter scroller en smule og klikker på linket Alle temaer i kronologisk rækkefølge - og derefter vælger du temaet Teenagere og deres forbrug i efterkrigstiden 1945-1965.

Her finder du links til både artikler og primærkilder..

Du skal også omkring linket Perioder i menulinjen og så scroller du og klikker på linket/emnet Kold krig og velfærdsstat 1945-1973 og videre på linket/emnet Højkonjunkturen 1958-73.

Også her finder du links til både artikler og primærkilder.

2)

Jeg har også ledt efter  konkrete bøger om udviklingen i danmark i 1960'erne - udviklingen af velfærdssamfundet, kvindernes indtog på arbejdsmarkedet og den deraf  følgende velfærdsstigning må være interessant for din opgave - og her kan jeg se, at titlen "Vi der bor i Danmark : hvem er vi? og hvordan lever vi?" skrevet af Bent Jensen, Torben Tranæs - udgivet i 2017 kan lånes som ebog på eReolen - se her:

https://ereolen.dk/ting/object/870970-basis%3A53134505

I anmeldelsen står der bl.a.:

"Bogen har 17 afsnit med hvert sit emne og en sammenfatning i sidste afsnit. Emnerne er: demografi, bolig, erhvervsudvikling, forbrug, arbejdsmarkedet, fritid i børnefamilier, uddannelse, velfærdsstaten, skatter, det politiske system, moralopfattelse, sort arbejde, udenrigshandel og betalingsbalance, sundhed og socialt udsatte. De nyeste tal er fra 2009/2010, og der perspektiveres tilbage i tid og sammenlignes med andre lande .

Sammenligning

Der er mange bøger om den danske velfærdsstat, men dette er den bredeste og mest aktuelle. Den supplerer andre brede fremstillinger som Det danske velfærdssamfunds historie, der dækker frem til 1993 og den rene statistik 60 år i tal"

så her tror jeg du kan finde mange relevante oplysninger til din opgave.

3)

Også titlen "7 generationer : værdier, forbrug og levevis nu og i fremtiden" af  Marianne Levinsen  udgivet i 2018 ser meget relevant ud og den kan ligeledes lånes som ebog på eReolen.

Bogen beskrives således: "Hver generation beskrives i en historisk, et nutidigt og et fremtidsperspektiv. Giver blandt andet indsigt og viden om, hvordan de forskellige generationer udfordrer og påvirker detailhandel, arbejdspladser og de offentlige systemer nu og i fremtiden"

Du finder ebogen her:

https://ereolen.dk/ting/object/870970-basis%3A46006070

4)

Kapitel 2 Forbrugere i fremtiden fra bogen "2020 - forbrugere, detailhandel og byer i fremtiden" - udgivet i 2008 af Fremforsk Center for fremtidsforskning - website: 

https://www.fremforsk.dk/

ligger frit tilgængelig på nettet - se her:

https://www.fremforsk.dk/files/Boeger/2020_kap2.pdf

og i dette kapiten gives nogle gode karakteristikker af forskellige generationer og deres værdier - og det ser for mig ud til at være relevant for fin opgave.

5)

Jeg har endvidere fundet publikationen "Råd og realiteter 1962-1987: dansk økonomi: supplement til Dansk økonomi, december 1987, udgivet i anledning af 25 året for oprettelsen af Det økonomiske Råd" - frit tilgængelig på nettet - og den indeholder masser af relevant information.

Du finder publikationen her;

https://dors.dk/files/media/jubi/1987_december_supplement.pdf

6)

Jeg har også fundet en rapport om forbrugeradfærd generelt ”Forbrugeradfærd i et stats- og livsformsteoretisk perspektiv” - fra 2008, men kan ikke helt vurdere om det er for teoretisk stof... - Tjek selv rapporten - som du finder her:

https://openarchive.cbs.dk/bitstream/handle/10398/7737/Christine_sestoft.pdf?sequence=1

De første 40 sider er på engelsk (engelsk summary) men ellers er rapporten på dansk 

7)

I forhold til dit spørgsmål om de konkrete forbrugsgoder og reklamer vil jeg henvise dig til at se på Danmarks Radios website - DR Skole - se fx disse undersider:

https://www.dr.dk/skole/historie/1960erne-koebeglaede

https://www.dr.dk/skole/historie/velfaerd-og-forbrug

8)

I databasen Mediestream ligger den en guldgrube af reklamefilm - bestående af b biografreklamer fra perioden 1907-1995  - men desværre er der kun adgang til at se disse reklamefilm på Det Kgl. Bibliotek - København/Aarhus og Det Danske Filminstitut - og desværre er bibliotekerne jo lukkede her under Coronakrisen.

Heldigvis ligger der dog nogle gamle reklamefilm på websitet Dansk Filmskat - se her:

http://danskfilmskat-magasinet.dk/magasinet/tema/se-originale-reklamefilm/

Nordisk Film står bag Dansk Filmskat - og det er ikke en gratis tjeneste, men som ny bruger får man de første 14 dage gratis - og det kunne måske være noget for dig.

Og du kan også være heldig at finde nogle af de gamle reklamefilm på YouTube... - prøv dig frem

9)

Her til sidst får du nogle links til artikler om reklamer bla. fra 1960'erne:

https://landbrugsavisen.dk/10-sjove-reklamer-fra-60erne

http://www.massekommunikation.dk/historie/historie.html

Og et link igen til DR's website - og reklamens historie:

https://www.dr.dk/nyheder/viden/nysgerrig/reklamens-historie-i-danmark

og så vil jeg da anbefale dig at lave en billedsøgning på Google - skriv fx reklamer 1960 - der kommer mange fotos...

Jeg håber, at du nu kan komme godt i gang med din opgave og ønsker dig held og lykke.

01-04-2020

NB! Eksterne link i denne besvarelse fungerede da svaret blev afsendt. De er ikke blevet kontrolleret siden og kan være blevet inaktive