• Stil dit spørgsmål her
  • Tidligere svar
  • Om Biblioteksvagten
Tidligere svar

Annas Sang - oversættelse af jiddisch

Spørgsmål

Til vagten

Jeg er lige gået i gang med at læse Benjamin Koppels roman ANNAS SANG. Her forekommer en del for mig uforståelige ord, f.eks.: s13 bufkele, s20 hintele, s21 shmendrik - (som jeg tror er jiddisch). Google oversæt fra jiddisch til dansk kan jeg ikke få til at fungere. Kan I henvise til en kilde, der kan hjælpe mig?

Mvh 

Svar

Ja, det ser ud til, at det er begreber på Jiddish. Også andre har noteret, at de har savnet en gloseliste eller en ordforklaring af de jødiske ord (som eks. nævnt i denne artikel i Information). 

Det er åbenbart ikke helt nemt at finde opslagsværker på hverkedn Jiddish-Dansk eller Jiddish-Engelsk, så jeg kan ikke linke til et bestemt opslagsværk. Jeg har dog kunne finde dette om ordene hintele og shmendrik

  • Schmendrik menes at betyde "fjols" eller "en dum person" (kilde fra Jewish English Lexicon; kilde fra Wikipedia)
  • Hintele (eller hintl) menes at betyde "lille hund" eller "hvalp" eller nedsættende om en kvinde (meget lig "bitch" på engelsk) (kilde fra Wiktionary; kilde fra oversættelse af en folkesang på Jiddish)

Flere af kilderne er dog fra såkaldte folksonomier og ikke kontrollerede ordbøger, hvilket vil sige, at det er brugere der har indekseret ordene, frem for et sprognævn eller redaktører der består af fagpersoner. Så oversættelsen skal (måske) tages med et gran salt. 

Jeg er desværre ikke kommet nærmere ordet bufkele. Det er dog muligt, at dette ord kan findes i én af disse to bøger, som Jødisk Informationscenters vidensbank anbefaler på deres hjemmeside:

  • Thing, Morten. "Forsøg til lille personlig jødisk ordbog." Skriftserie fra Roskilde Universitetsbibliotek 33 (2000): 1-115. Kan findes og bestilles på bibliotek.dk her. 
  • Thing, Morten. Den historiske jøde. Essays & ordbog, Forum, Kbh. 2001. Kan findes og bestilles på bibliotek.dk her. 

Ellers er det måske værd at tage kontakt til Jødisk Informationscenter for at høre, om andre gloselister eller ordbøger findes og kan anbefales, eller om de måske kan være behjælpelige med at oversætte ordene til dansk. 

Og så kan vi jo altid håbe, at bogen bliver ugivet i en ny udgave med ordforklaringer inkluderet :) 

Jeg håber at svaret kunne bruges. 

24-07-2023

NB! Eksterne link i denne besvarelse fungerede da svaret blev afsendt. De er ikke blevet kontrolleret siden og kan være blevet inaktive