• Stil dit spørgsmål her
  • Tidligere svar
  • Om Biblioteksvagten
Tidligere svar

Timer og kvarter

Spørgsmål

Hej og god påske.

Jeg har et fransk sovekammer vægur med time og kvaterslag.

Hvornår kom time og kvarter?

Jeg har været på internettet, men kunne ikke finde noget jeg kunne bruge.

Svar

Sikke et godt spørgsmål, tid som begreb er jo meget spændende. Så lad os med det samme kaste os ud i det.

Lad os tage det simpleste først. "Kvarter" kommer selvsagt af "kvart" altså noget der er delt i fire ("quarter" på engelsk, hvor forbindelsen til det latinske "quartus" som betyder "fjerde" er mere tydeligt). Det kan du læse kort om her:

https://ordnet.dk/ddo/ordbog?query=kvarter&tab=for

Men hvor kommer så time fra, spørger du? Selve ordet på dansk kommer ligesom i en række andre sprog oprindeligt fra en lidt mere uddifineret tidsbegreb. Det moderne engleske "hour" er en videreudvikling af det anglo-normansk "houre" and middel engelske "ure",som i det 13. århundrede overtog det old-engelske "tide"(time) og "stound" (stund). Som man kan se er der fællesarven fra det danske og tyske sprog mere tydelig her.

Det anglo-normanske er lånt fra det oldfranske "ure", som er en variation af "ore", som stammer ffra det latinske "hōra" og græske hṓrā (ὥρα).  Alle har haft en oprindelig betyde af et mere uddiffineret periode af tid, som vi netop kender det fra dansk med "en stund".

Se mere her:

https://en.wikipedia.org/wiki/Hour

Men de er alle kommet til at stå for en inddeling af et døgn i 12 dagtimer og 12 nattetimer. Hvorfor så lige nøjagtig 12 spørger du så sikkert?

Tja, vi ved kan spore indelingen af dagen hver 12 enheder tilbage til det gamle Ægypten og  babylonerne, der har brugt denne form for indeling lige siden år 2000 før vor tidsregning. Den er så blevet overtaget af de efterfølgende civilitationer som grækere og romere, og er på den måde gået videre til den vestlige verden, som den opstår i middelalderen.

https://de.wikipedia.org/wiki/Stunde

Hvorfor lige 12? Fordi 12 er et magisk/helligt tal? (12 disciple, Israels 12 stammer osv.)? Nok nærmere fordi 12 er et meget praktisk tal, eftersom det let kan deles i både 2, 3, 4 og 6 lige store dele.

Endelig en lille bonus-information, nemlig hvorfor minutter hedder minutter:

http://denstoredanske.dk/It,_teknik_og_naturvidenskab/Matematik_og_statistik/Matematikkens_historie/minut

Jeg håber det giver dig svar på hvad du spurgte om, ellers skriv igen.

23-04-2019

NB! Eksterne link i denne besvarelse fungerede da svaret blev afsendt. De er ikke blevet kontrolleret siden og kan være blevet inaktive