Tidligere svar

Er icebergsalat kål og hvad er snedkerlim?

Spørgsmål

Denne gang er der 2 spørgsmål:
1.
Iceberg salat er det kål?
2.
Gammeldags snedkerlim, hvad er det lavet af.

Svar

Ad1)Icebergsalat er ikke kål.
Icebergsalat er en hovedsalat og hører til de kurvblomstrede planter (Compositae). Icebergsalat stammer sandsynligvis fra de vilde former af salat, der findes udbredt i Sydeuropa, Lilleasien og Nordafrika.

Som selvstændig salattype menes den at stamme fra et fransk frøfirma, som introducerede den i slutningen af 1700-tallet. Efter en videreforædling blev den i 1894 indført i USA af et amerikansk frøfirma under navnet ?Iceberg?. I USA blev den meget populær, og først efter 2. verdenskrig begyndte dyrkningen for alvor i Europa, bl.a. som forsyning til de amerikanske tropper i Europa.

Kilde:Se hjemmesiden http://www.vom.dk/vismad2.asp?id=57,
Bioteknologisk institut, ?Håndbog om frugt og grønsager?, bind 1, 2 og 3, Kolding.

Ad2)
Gammeldags snedkerlim er et animalsk produkt - en benlim - der udvindes ved kogning af affedttede dyreknogler, brusk og horn.
Tidligere anvendte man benlim (knogler, bruisk, horn) og læderlim (hud, sener og andre garverirester)som limstoffer. Læderlim er mere holdbar en d benlim.
Animalsk lim kan stadig købes som flager (benlim) eller perlelim (hud/læderlim).
I dag sættes der lighedstegn mellem PVA-lim og snedkerlim. PVA står for poly-vinylacetat.Der er i dag selvfølgelig tilsat produkter, der modvirker at limen mugner.
I "Salmonens konversationsleksikon" beskrives skedkerlim således:
Snedkerlim er et kvælstofholdigt stof, der udkoges af huder og ben. Ved afkønig stivner massen til en gelé, der deles i tynde stykker og tørres på sejlgarnsnet, hvis aftryk ses på pladerne.Sedkerlim bulner ud i vand og opløses i varmt vand og når opløsningen stryges på to træflader, der derefter sammenpresses, stivner skedkerlim til en meget stærk forbindelse. Ved brugen lægges snedkerlimen i koldt vand i 24 timer, hvoeved den optager 100-250 vægtprocent vand. Efter vandoptagelsen lægges skedkerlimen over i en limpotte, hvor den ved opvarmning gøres flydende.
Animalsk lim bruges i dag til limfarve til vægge og lofter og facader.
Håber, at du har fået svar på dine spørgsmål.

12-11-2012

NB! Eksterne link i denne besvarelse fungerede da svaret blev afsendt. De er ikke blevet kontrolleret siden og kan være blevet inaktive

Hvem svarer på spørgsmål lige nu?
EvaSvendborg Bibliotek
Jørn Svendborg Bibliotek
Kristian Biblioteket i Thy