• Stil dit spørgsmål her
  • Tidligere svar
  • Om Biblioteksvagten
Tidligere svar

Det østafrikanske riftsystem

Spørgsmål

Jeg har lige endnu et spørgsmål angående dannelse af den østafrikanske riftsystem.
Jeg har en tegning hvor der først sker en ophævning, så en gravsænkning, så dannes der hav og derefter en oceanryg.
Der under står der at "den trinvise opbrydning af et kontinent og udviklingen af et ocean. OPbrydningen forudsætter hot spots, som danner trearmede brud på jordoverfladen. Der skal kun to "arme" til at danne sprækken, så den tredje arm bliver "blind"".
Jeg forstår godt systemet i at der kun skal to arme til dannelse af riftszonen, men er ikke helt sikker på sammenhængen med hot spotene.

Jeg ved hot spot ligger fast, så det vil vel sige det østafrikanske område er passeret over et område med hots spot. Men er det så hot spotsene der danner riftszonen, eller hvorfor skal der hot spots til at danne den kontinentale rift?

Svar

I Geografihåndbogen. 3.udg. 2002 Gads forlag står det under "Rytmiske pladebevægelser" s.298:

"I dalen (Rift Valley, Etiopien)findes en række store vulkaner og søer. I virkeligheden repræsenterer dette landskab fødslen af en konstruktiv pladerand..Fig.8.11 (som jeg ikke kan vise dig!) viser det videre udviklingsforløb frem til dannelsen af et nyt ocean. Afrikakortet viser at Rift Valley der skærer sig gennem Etiopien mod nordøst, deler sig i to. Dalbundn sænker sig langsomt mod hhv. Rødehavet og Andenbugten, dvs. at den afrikanske Rift valley uden store landskabelige forandringer fortsætter som disse to smalle have.
Som vist på fig.8.12 (som du heller ikke kan se!) forestiller man sig, at kontinentopsplitning omkring en ny konstruktiv pladerand kan starte ud fra en række punkter. Under hvert af disse punkter strømmer varmt materiale op fra kappens dybere dele, - måske fra flere km's dybde. Vulkanerne der dannes på overfladen , kaldes HOT-SPOT vulkaner. De adskiller sig på flere punkter fra pladerandsvulkanerne, bl.a. flytter de sig ikke med pladernes forskydning. .... Her skal blot nævnes, at det opstrømmende materiale først løfter skorpen op i et kuppelformet højland, som til sidst brister i tre sprækkedale (tre-armede rifts) se fig. 8.12,1. Ligger der flere hot-spots nær hinanden, kan disse sprækkedale hægtes sammen to og to og tilsammen danne brudzone gennem med en central ryg, vulkanisme osv. Som tiden går og brudzonen udvides, fyldes den først af et smalt ocean som f.ex. Rødehavet. Som konklusion på ovenstående må vi indtil videre konstatere at dannelsen af spredningszoner kan skyldes enten mere overfladiske eller dybe strømninger i kappen eller måske en kombination af begge?"

Se også: http://en.wikipedia.org/wiki/Great_Rift_Valley

Jeg ved ikke om du har fundet denne tyske side om Det østafrikanske riftsystem. http://www.riftlink.de/deutsch/d_e_african_rift.htm
eller http://www.geo.tu-freiberg.de/oberseminar/os02_03/Vulkanismus%20Ostafrika.pdf

12-11-2012

NB! Eksterne link i denne besvarelse fungerede da svaret blev afsendt. De er ikke blevet kontrolleret siden og kan være blevet inaktive