• Stil dit spørgsmål her
  • Tidligere svar
  • Om Biblioteksvagten
Tidligere svar

Hvor meget tungere er et printet ark end et blankt?

Spørgsmål

Kære Biblioteksvagt

Kan I mon hjælpe mig med at finde svar på, hvor meget tungere et printet ark papir er end et blankt ark? Vægtforskellen er naturligvis mikroskopisk, men hvor mikroskopisk?

Svar

Det var dog et skægt spørgsmål!

Vægten afhænger af hvor meget af papirer der er printet på! - Typisk taler man om at 15% af papiret er dækket når det er fyldt med bogstaver..

Jeg lavede lige et eksperiment hvor Jeg vejede 4 tomme side og 4 med med 95% tonerdækning (en af dem havde print på begge sider, så der altså var 5 printede sider på 4 ark) og det gav en vægtforskel på 1 gram - men min vægt viste ikke tiendedele, så det kunne lige så godt være 1,9 som 1 gram. - Men vi kan da konkludere at vægten af toneren på et 95% dækket ark er mindst 0,2 gram! Og hvis papiret kun er 15% dækket taler vi altså om ca. 0,03 gram..

- Det var så vægten af papir printet af en Ricoh printer - havde det nu været en HP printer kunne der godt være en målelig forskel, hvis man har en vægt der viser tiendedele!

Jeg har vejet en fyldt og en tom HP A05 laserprinterpatron og der var godt 100 grams forskel, og den patron rækker til gennemsnitligt 2400 sider, så vi skal bare dividere 100 med 2400 hvilket giver en gennemsnitsvægt pr side på 0,04 gram - ved den gennemsnitlige dækning på 15%

12-02-2015

NB! Eksterne link i denne besvarelse fungerede da svaret blev afsendt. De er ikke blevet kontrolleret siden og kan være blevet inaktive