Tidligere svar

SRP: SIR-modellen

Spørgsmål

Hej Biblioteksvagten.
Jeg har valgt fagene biologi og matematik til SRP, begge fag på A-niveau, og vil skrive om én bestemt epidemi, som jeg endnu ikke har bestemt mig, hvad skal være. Jeg ville spørge, om I ville hjælpe mig med at finde materiale, herunder bøger, artikler m.v., om den matematiske model, der kaldes SIR-modellen. SIR står for: Susceptible, Infected og Recovered. Materialet må gerne være engelsk, for det er ret at svært at finde noget om SIR-modellen på dansk. Hvis du kan finde noget på dansk, vil jeg med glæde tage imod det. Tusind tak på forhånd, hilsen Yusuf.

Svar

Der er 3 centrale steder du skal søge når du som studerende søger viden:
https://bibliotek.dk/, http://videnskabeligeartikler.dk, https://scholar.google.dk/ i den rækkefølge.

På bibliotek.dk er det problematisk fordi "SIR" eller "Susceptible, Infected og Recovered" er for specifikt til at finde noget, da 90% af materialerne på bibliotek.dk jo er på dansk og emnet nok er for specialiseret til at nogen har syntes at det kunne være en god forretning at oversætte en bog om emnet til dansk (ikke nok kunder). Søger du derimod på epidemiologi, som jo er et mere generelt begreb kommer der: https://kortlink.dk/bibliotek/v8za hvor der måske er noget du kan bruge!

På videnskabeligeartikler.dk er der til gengæld masser af potentielle kilder, se her:
http://kortlink.dk/statsbiblioteket/v8yz
- Jeg har gjort linkene korte for at øge mailens læselighed!
http://kortlink.dk/statsbiblioteket/v8z6
Når du bestiller artikler på videnskabeligeartikler.dk får du tilsendt en papirkopi af artiklen til dit lokale bibliotek i løbet af et par dage!

https://scholar.google.dk har jeg lavet en lignende søgning: https://kortlink.dk/google/v8zb Hvis du tjekker søgningen kan du se at jeg tilsidst har tilføjet: filetype:pdf og det kan du tilføje alle googlesøgninger: Resultatet er at det primært er rapporter som kommer frem.

Jeg kan ikke hjælpe dig med at udvælge hvilke artikler/bøger du skal vælge - det har du mere forstand på!

04-10-2018

NB! Eksterne link i denne besvarelse fungerede da svaret blev afsendt. De er ikke blevet kontrolleret siden og kan være blevet inaktive