Tidligere svar

special-pædagogisk forlag

Spørgsmål

hvordan laver jeg en søgning på alle bøger fra special-pædagogisk forlag?

Jeg får fint ordet frem i søgefeltet; special-pædagogisk forlag
derefter valgte jeg bøger
men hvordan indkredser jeg det til kun at være fagbøger, og ikke ex. alle de let læsebøger som forlaget laver til børn?

På forhånd tak..

Svar

Som du sikkert selv har oplevet, men måske ikke sat ord på, så er litteratursøgning en cyklisk proces, hvor man med lidt held bliver klogere efterhånden som søgesættet indkredses og mindskes.

Søgningen på Spedial-pædagogisk forlag giver 469 hits hvilket er vores udgangspunkt.

Begræns på materialetype:
Under materialetype kan du indkredse til det format du vil have: Du valgte bog, men det er måske ikke præcist nok: Hvis du klikker "Vis mere" ser du alle de formater som forlaget har udgivet. I parentesen kan du se hvordan de 469 hits er fordelt på de forskellige formater!

Hvis du vil sætte vip i flere formater skal du klikke "Vælg flere filtre" og her kan du vælge at sætte vip i "Begræns til" eller "Udeluk" og hvis vi f.eks. tænker at du kun er interesseret i bøger i enten fysisk format eller ebog, sætter du vip i "Begræns til" "bog" og "e-bog" og "årbog" og så ender du ud med 139 hits når du har klikket gem, som er for meget til at kigge igennem, hvilket vil sige at du skal indkredse mere!

Indkreds på "emne"
Du kunne indkredse på emne, men hvis du nu vil se alle de faglitterære titler som forlaget har udgivet, springer du dette punkt over.

Indkreds på "skøn- og Faglitteratur"
Du kan også lidt længere nede indkredse på "Skøn- og faglitteratur" hvor du kan se at der er 56 hits på Nonfiktion (faglitteratur).
Efter at have sat vip i Nonfiktion var det min forventning at der kun ville være faglitteratur tilbage, men titler som "Hvalen : historien om Jonas og hvalen" synes dog at være mere skønlitterær.

Overvej dit resultat og vælg evt. yderligere indkredsning
Nu sprang vi jo indkredsning på emne over men du kan også indkredse på fagligt niveau:

Indkreds på "Fagligt niveau"
"Fagligt niveau" er interessant, fordi 7 + 4 + 2 jo ikke giver 56, men det fortæller dig blot at der er 43 titler hvor der ikke er angivet et fagligt niveau, så den er desværre begrænset brugbar, men så er der: Målgruppe:

Begrænsning på "Målgruppe"
Tallene i parentes bag alle de målgrupper som forlaget har udgivet titler til, bliver faktisk 56, så her har du en vandtæt måde at begrænse til! Klik "vælg flere filtre" og sæt så vip i "begræns til" alle de målgrupper du søger materiale til! Og nu skulle søgesættet gerne være nede på omkring 10 hits.

Konklusion
Dette blev en lang tekst, men det korte af det lange er:
Du indkredser ved at sætte vip i kriterier til venstre i vinduet, indtil du kun har omkring 10 hits.
Den generelle process er:
1. Du skriver et eller flere søgeord
2. "Vælg flere filtre"
3. Sætter vip i "Begræns til" alle de kriterier det søgte materiale skal leve op til og tryk gem
4. Når du har omkring 10 hits, bladrer du søgesættet igennem og bestiller de titler du kan bruge!

01-09-2018

NB! Eksterne link i denne besvarelse fungerede da svaret blev afsendt. De er ikke blevet kontrolleret siden og kan være blevet inaktive

Hvem svarer på spørgsmål lige nu?
EvaSvendborg Bibliotek
Jørn Svendborg Bibliotek
Kristian Biblioteket i Thy