Tidligere svar

Dansk stil i 8. klasse

Spørgsmål

Mit barnebarn går i 8. klasse og har lige været til prøve i dansk stil. Jeg er selv cand.mag. i dansk og har undervist i 37 år, senest i forbindelse med "autentiske" genrer: essay, kronik, analyse. Jeg besøgte biblioteket her i Holte og spurgte, hvad disse genrer er i 9. klasses eksamen. Jeg har læst (ord for ord) Fælles Mål, men her nævnes blot, at eleverne skal prøves i deres evne til at benytte forskellige genrer (uden definitioner). Jeg har lånt et par bøger, bl.a. "Lad sproget bære", men det er mere bred metapraksis, ikke eksplicit forklaring på, hvad de skriftlige genrer er i 9. klasse. Kan I hjælpe mig med at låne en bog, som forklarer, hvordan den skriftlige prøve ser ud, giver eksempel på en sådan prøve og endelig tips til, hvordan eleven selv kan øve sig.

Svar

Hej Merete

Jeg forstår godt dine spørgsmål og ønsker, men tvivler på om vi kan hjælpe dig meget længere, da de svar/ muligheder min kollega har sendt dig, også var hvad jeg ville foreslå. De enkelte biblioteker afgør selv, hvad der indkøbes på materialekontoen og overordnet tilbydes folkebibliotekerne ikke voldsomme mængder af undervisningsmaterialer. Formentlig (og forståeligt nok) handler det om forfatternes ophavsret og undervisere har jo  så særlige fordele gennem log-ins til de pædagogiske læringscentre. 

Begge udgivelser af "Sæt skrivespor" har du dog mulighed for at låne og gennem bibliotek.dk har du søgeadgang til den samlede danske biblioteksbase for både folke- og forskningsbiblioteker. Hvis du f. eks laver en fritekstsøgning på "skrivning 8. klasse" og samtidig skriver "skriftlig dansk" i "Emnefeltet" får du over 50 hits og samtidig får du vist nogle emneord og afgrænsningsmuligheder i sidens venstre felter. Jeg håber der vil ligge noget materiale du kan bruge.   

04-06-2019

NB! Eksterne link i denne besvarelse fungerede da svaret blev afsendt. De er ikke blevet kontrolleret siden og kan være blevet inaktive