Tidligere svar

Saxos Danmarkskrønike digitaliseret?

Spørgsmål

Findes Saxo Danmarkskrønike i en eller anden digitaliseret form, så jeg kan søge i den?

Har læst den flere gange, og citerer flittigt fra den, men når folk så spørger »hvor står det?« er det svært at huske præcis. Lige nu leder jeg efter en passage, hvor flåden skal angribe en by i bunden af en fjord, men indser, at der også er behov for landtropper. De landsættes så på hver side af fjorden, og synkroniserer deres fremrykning ved at brænde kystgårdene af.

Svar

Der findes flere online udgaver af teksten, så vidt jeg kan se.

På denne hjemmeside: https://heimskringla.no/wiki/Danmarks_kr%C3%B8nike kan du læse Fr. Winkel Horns oversættelse og på denne: http://runeberg.org/saxo/ findes en mindre komplet udgave i Grundtvigs oversættelse.

Jeg har svært ved at finde præcis det sted du efterspørger, men hvis du i heimskringlas udgave (https://heimskringla.no/wiki/Danmarks_kr%C3%B8nike) klikker på den sektion du mener det burde stå under, kan du bagefter trykke Ctrl-tasten og bogstavet F ned samtidigt, så kommer der en lille søgeboks nede i hjørnet af siden, med hvilken du kan søge i sidens indhold.

Håber svaret kan bruges, og at du finder frem til både det sted du søger nu og hvis du engang i fremtiden skal på jagt efter en reference. Ellers er du altid velkommen til at spørge igen.

23-04-2019

NB! Eksterne link i denne besvarelse fungerede da svaret blev afsendt. De er ikke blevet kontrolleret siden og kan være blevet inaktive