• Stil dit spørgsmål her
  • Tidligere svar
  • Om Biblioteksvagten
Tidligere svar

DR's pausesignal

Spørgsmål

Hej, jeg leder efter en bog omkring pausesignalet ("Drømte mig en drøm i nat...") og samtidigt leder jeg efter en dvd, hvor selve pausesignalet kan høres.
Jeg har kontaktet Danmarks Radio uden held vedr. musikken, men til gengæld mener de, at der eksisterer en ældre bog af Ole Ahm vedr. pausesignalet.
Jeg har søgt forgæves på nettet efter musikken - der kommer alt andet op end pausesignalet. Så jeg håber, at musikbiblioteket måske kan hjælpe mig?

Svar

Det nærmeste jeg kan komme "en ældre bog om pausesignalet" er følgende:
Leif Ahm: En verden i lyd og billeder : dansk radio og TV fra krystalapparat til video-kassette. - Lademann, 1972. - 264 sider : ill.
I denne bog er der (side 52) illustrationer og en tekstspalte med beretningen om, hvorfor det lige netop blev denne melodi, der blev pausesignal. Ideen kom fra en tårnursfabrikant Fridtjof Bertram-Larsen, som lavede pausesignalets spilleværk (afbildet i bogen). Pausesignalet gik i æteren første gang 28. august 1931, og spilleværket var i brug indtil ca. 1970, hvor det blev erstattet af en båndafspiller.
Leif Ahms bog kan bestilles til afhentning på dit lokale bibliotek gennem www.bibliotek.dk

Danmarks Radios hjemmeside oplyser at: "Danmarks ældste kendte melodi har været DRs pausesignal i 75 år, og dermed verdens længst brugte radio-kending"
www.dr.dk/P2/Begivenheder/Stjernekoncerter/klubkammer.htm

På samme hjemmeside er der også link til en udsendelse i magasinet Bolero om pausesignalet. Linket er dog inaktivt d.d., så jeg kan ikke afgøre, om der er mulighed for den faktiske lyd af pausesignalet.
www.dr.dk/P2/Bolero/Udsendelser/2006/0828165239.htm

En sædvanligvis meget troværdig kollega mener at kunne huske uden dog at turde garantere, at pausesignalet kunne høres på denne lydoptagelse:
100 år på 100 minutter [lydoptagelse (kassettebånd)] : stemmer og begivenheder : udsendt i anledning af Den danske Publicistklub's 100 års jubilæum 2. marts 1980 / redaktion Lorentz Albeck-Larsen ... et al. ; forbindende tekster: Rolf Busch. - Kbh. : Den danske Publicistklub, 1980. - 2 kassetter (100 min.) : mono + teksthæfte (4 sider))
Baseret på materiale fra Danmarks Radio's stemmearkiv
Indhold: Fra Edison til Tranum ; Fra Lillebæltsbro til kongeformaning ; Fra Alsgade til Assisi ; Fra en konge, der giver tonen an, til en dronning, der giver hjemmestyre

De pågældende lydbånd findes stadig på nogle få biblioteker i landet og kan lige som Leif Ahm's bog bestilles gennem www.bibliotek.dk

12-11-2012

NB! Eksterne link i denne besvarelse fungerede da svaret blev afsendt. De er ikke blevet kontrolleret siden og kan være blevet inaktive