Tidligere svar

Koens anatomi

Spørgsmål

Hej.
Jeg søger litteratur angående koens yver anatomi, mastitis, mælkens kemiske sammensætning og den kemiske sammensætning når den er påvirket af bakterie, koens immunforsvar. Alt sammen helst på dansk. jeg har søgt mange steder men det er svært at finde noget om lige præcis de her emner, jeg går ud fra at biblotek.dk også hører sammen med kvl`s bibliotek

Svar

BOG
Koen : kød, mælk og meget mere : moderne kvæghold / redaktør: Karl-Erik Olsen. - Kbh. : Lærerforeningernes Materialeudvalg, 1982. - 48 sider : ill., 21 cm. - (Rundt i verden ; 29. årgang, nr. 4)

Om mælkekemi:
Waagner Nielsen: Mælkekemi. ? Erhvervsskolernes Forlag, 2001

Om Mastitis:
Bog
Analyse af en malkekvægbesætning : med henblik på sundhedsovervågning og -rådgivning / Sally Thomsen ; intern vejleder: Lis Eriksen. - [København] : Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole, Klinisk Institut, Intern Medicin, 1999. - 112 s. : ill., 30 cm.

BOG
Mastitis : en miljøbetinget sygdom / [udarbejdet på initiativ af ... : De danske Landboforeninger ... et al.] ; [illustrationer: J. Frølund]. - [Greve Strand] : Landbrugets Informationskontor, 1981. - 23 sider : ill.,

TIDSSKRIFTSARTIKEL
Køer med kronisk stafylokokker skal ikke behandles
Nyengaard, Niels

I: Bovilogisk. - Årg. 20, nr. 4 (2006). - S. 26-28 : ill.
Emne: stafylokokker ; Staphylococcus aureus ; bakterier ; mastitis ; kvægsygdomme ; kvæg ; sygdomme ; malkekvæg

Fra danske-dyr.dk:
Hvad er mælk?
Mælk er et af de vigtigste produkter, som vi får fra koen. Men hvad er mælk, og hvad bruger vi det til?
Vi får mange produkter fra koen, for eksempel kød og læder, men mælk er et af de vigtigste. Der findes ca. 660.000 malkekøer i Danmark, og hver ko leverer omkring 21 liter mælk om dagen. Det betyder, at der i Danmark bliver produceret ikke mindre end 4,5 milliarder liter mælk om året.

Men hvad er mælk? Alle pattedyr kan danne mælk, og den udgør føden til ungerne i deres første levetid. Mælk består af vand, fedt, protein, sukker (mælkesukker) og forskellige mineraler (bl.a. kalk).
Selv om mælk indeholder stort set de samme stoffer hos en sæl, et egern og et menneske, så er der ret stor forskel på de forskellige andele. Mælk fra en sæl indeholder således næsten 50% fedt, mens fedtet i komælk kun udgør ca. 4%.

Den mælk, som kommer direkte fra koen, kaldes rå mælk, men det er ikke den, som vi kan købe i supermarkedet. Man laver nemlig forskellige produkter af mælken. Nogle indeholder meget fedt (for eksempel fløde), mens andre er fattige på fedt (for eksempel skummetmælk). Af mælken laver man også andre produkter som yogurt, ost og smør.

Den rå mælk indeholder bakterier, så derfor behandler man som regel mælken, inden den kommer ud i supermarkedet. Det mest almindelige er at pasteurisere mælken. Det betyder, at man varmer mælken op til 75º C i 20 sekunder. Det slår de fleste bakterier ihjel, men det ødelægger ikke smagen. Alligevel vil der være bakterier i mælken, så den skal drikkes inden for et par dage.

Mælk er sundt, men det er ikke alle, som kan tåle mælk. Hvis man ikke kan tåle mælk, så er det som regel sukkeret i mælken, man ikke kan tåle. Sukkeret hedder mælkesukker eller laktose, og hvis man ikke kan tåle det, så er man laktose-intolerant. Hvis man holder op med at drikke mælk, når man bliver voksen, så kan man faktisk blive laktose-intolerant. Det kan give udslæt og diarré, når man drikker mælk.
Og hjemmesiderne:

http://www.ifp.kvl.dk/education/pathology/noter/sp_OLN_Malkekirtlens_ny-1-handouts_2003.pdf

http://www.lr.dk/kvaeg/informationsserier/kvaegforsk/1452.htm

og måske lade dig inspirere af en anden opgave:
http://www.wolsing.dk/emne/drovtygger/forord.htm

12-11-2012

NB! Eksterne link i denne besvarelse fungerede da svaret blev afsendt. De er ikke blevet kontrolleret siden og kan være blevet inaktive

Hvem svarer på spørgsmål lige nu?
AnneAssensBibliotekerne
KirstenAssensBibliotekerne