• Stil dit spørgsmål her
  • Tidligere svar
  • Om Biblioteksvagten
Tidligere svar

Adolf Hitlers tale

Spørgsmål

Hej.
Jeg ligger inde med: Adolf Hitlers tale, som optakt til den 3. krigs-vinterhjælp - I sportspaladset i Berlin, den 3. oktober. Beklager den lange titel, men nu får I det hele at arbejde med. Jeg vil gerne vide hvornår den er oversat, i hvilken sammenhæng, og om 'taleskriftets' understregninger og 'fed' typeskrift samt spatiering mellem enkelte bogstaver er bevidste og om de stemmer overens med originalskriftet. Jeg håber I kan hjælpe mig, idet jeg ligger inde med selvsamme skrift og meget gerne vil vide hvad jeg egentlig står med.

Svar

Kære

Tak for henvendelsen.

Der findes flere udgaver af Adolf Hitlers tale:

Den danske oversættelse, som udkom på Tysk Informationsbureau i 1941. Dette er den danske 1. udgave.

Talen blev trykt første gang i Völkischer Beobachter, nr. 278, 5-10-41 (tysk dagblad, som var propagandaorgan for NSDAP. Völkischer Beobachter gik ind 27.4.1945).

Talen blev siden genoptrykt i den tyske videnskabelige udgave af Hitlers taler og proklamationer:

Max Domarus: Hitler: Reden und Proklamationen 1932 - 1945, II. Band, Untergang (1939-1945), 1963, s. 1758 ff. Bogen findes på flere biblioteker i Danmark.

Når det drejer sig om taler, er der i sagens natur 'tale' om en afskrift. Det er op til udgiveren, hvordan talens virkemidler fremstilles. Men selve indholdet skal være identisk med talen.

 

30-01-2014

NB! Eksterne link i denne besvarelse fungerede da svaret blev afsendt. De er ikke blevet kontrolleret siden og kan være blevet inaktive