• Stil dit spørgsmål her
  • Tidligere svar
  • Om Biblioteksvagten
Tidligere svar

Printerpatroner

Spørgsmål

i en printer bruger man typisk 4 patroner en rød en blå en gul og en sort men den røde er ikke helt rød den er magenta og den blå er ikke helt blå den er cayn hvordan kan det være?

Svar

Hej.

Jeg har fundet dette svar på Wikipedia, som jeg håber, at du kan bruge, ellers er du velkommen til at spørge igen.

https://da.wikipedia.org/wiki/CMYK

CMYK (udtales smyk) er et farvesystem, som tager udgangspunkt i primærfarverne cyan, magenta og yellow (gul) samt Key color (kulsort), og er det mest anvendte system i trykkerimaskiner og printere. Alle farver inden for CMYK-skalaen angives med procentuel mætning af farverne. F.eks. vil sekundærfarven klar rød bestå af: Cyan=0%, Magenta =100%, Yellow=100%, Key color=0%. En CMYK's gamut er mindre end det menneskelige øjes.

I modsætning til RGB, som er opbygget af lys og dermed et additivt farvesystem, er CMYK et subtraktivt farveblandingssystem. Når man blander de tre primærfarver cyan, magenta og gul på en hvid baggrund (papir), får man farven sort. Man kan således i princippet klare sig med de tre primærfarver, hvilket kaldes et CMY-farvesystem. I praksis har man dog tilføjet en kulsort (Key color), fordi det øverste af de tre farvelag vil være tydeligere end de underliggende lag. Tager man ikke hensyn til dette forhold, er resultatet gråt snarere end ren sort.

16-02-2019

NB! Eksterne link i denne besvarelse fungerede da svaret blev afsendt. De er ikke blevet kontrolleret siden og kan være blevet inaktive