• Stil dit spørgsmål her
  • Tidligere svar
  • Om Biblioteksvagten
Tidligere svar

dyrevelfærd svin / svineproduktion

Spørgsmål

Hej! Vi er 3 unge der skriver projekt om grise mishandling. Vi gad godt at vide, noget om hvor mange mennesker der bekymre sig om mishandlingen af grise. Håber at vi får et svar.

Svar

Jeg kan ikke konkret finde en undersøgelse, som konkret viser det i spørger om, men jeg har bl.a. fundet nedenstående artikel, hvori der er en undersøgelse fra gallup, vedrørende svin og svineproduktion, dyrevelfærd mm.
Meget af materialet viser, at en stor procentdel af os (danskerne,) bekymrer os om dyrevelfærd, men at prisen på kødet ofte vejere tungere.

citat fra Herning folkeblad (27/10 2010): Imageproblem skal løses ved handling
Af Steen Ancher sta@herningfolkeblad.dk

Svinebranchen har et skrammet image, erkendte formand for Landbrug & Fødevarer, Svineproduktion, Lindhart B.

Nielsen, da han i går talte på årsmødet for Videncenter for Svineproduktion i Herning.

-Uanset om vi synes, at det er retfærdigt eller ej, så vil vi få tæsk i pressen, så længe vi ikke får knækket uheldige kurver for for eksempel dødelighed og antibiotika. Dårlige historier er den nemmeste og hurtigste vej til flere og endnu strammere lovindgreb, fastslog han.

........-Vi tror, at en markedsdrevet udvikling er den eneste rigtige vej, som vi for eksempel ser det i USA, hvor burgerkæder og supermarkeder lægger et stigende pres på at få løsgående søer. Og vi vil gerne imødekomme markedernes krav, siger Lindhart B. Nielsen, formand for Landbrug & Fødevarer, Svineproduktion.

I løbet af vinteren inviterer Videncenter for Svineproduktion en bredere skare af interessenter til en drøftelse af nye målsætninger for velfærden.

En ny undersøgelse foretaget af TNS Gallup viser, at 78 procent mener, at dansk svineproduktion er et erhverv, hvor moderne teknologi spiller en stor rolle. Samtidig er der generelt i befolkningen ikke indtryk af, at branchen gør noget for miljøet eller dyrevelfærden.

Bidrager med job

-Det er selvfølgelig glædeligt, at så mange ved, at vi er et moderne erhverv med teknologi og viden i højsædet. Det ser jeg også som et svar på, at vores store eksport og dermed bidrag til samfundet er anerkendt. Svinebranchens samlede produktionsværdi var i 2009 på 54 milliarder kroner, hvilket betyder, at vi bidrager med mange job i det såkaldte Udkantsdanmark, sagde Lindhart B. Nielsen tirsdag på årsmødet.

Den udbredte skepsis i befolkningen omkring miljø og dyrevelfærd ses blandt andet af, at 42 procent ikke ved, hvordan det står til med miljøarbejdet i branchen, mens tre ud af ti danskere ikke ved, hvordan udviklingen inden for dyrevelfærd går.

ANDRE LÆNKER VEDR. SVIN OG DYREVELFÆRD

http://www.danishmeat.dk/Forside/publikationer/Bladet_ds_nyt/ds_nyt_2001/ds_nyt_nr__6_/dsnyt_6_01_nu...

http://www.okobarn.dk/baeredygtigt-forbrug/aktuelt-om-oekologi/oeko-nyheder/2010/maj/viden-om-dyreve...

Mere generel artikel om dyrevelfærd:

http://www.bioethics.kvl.dk/

Nedenstående er fra Politiken 16/7 2010
Danskerne ser positivt på landbruget

citat: Trods massiv negativ omtale af miljøforurening og manglende dyrevelfærd har flertallet det godt med erhvervet.

Mange års kritik af forurening med kvælstof, stank fra industrielle svineproduktioner, kødskandaler og invaliderende dyretransporter har ikke kølnet danskernes følelser for landbruget.

57 procent af befolkningen forbinder landbruget med noget positivt, viser en ny undersøgelse , som Megafon har foretaget for Politiken og TV 2.

Kun 15 procent af befolkningen har ifølge undersøgelsen et decideret negativt syn på landbruget. Mest positivt ser danskerne på landbrugets indflydelse på vores kulturhistorie. Den er stor, mener 64 procent af os.
...............
Forklaringen på, at vi ikke giver op over for et landbrug i noget, der ligner permanent krise, er måske, at vi alle bærer på 'den indre bonde'.

Det mener professor Johannes Nørregaard Frandsen, som er leder af Institut for Litteratur, Kultur og Medier på Syddansk Universitet.

»Industrialiseringen af Danmark hviler på landbruget, og vores velfærdsmodel bygger på et samarbejde mellem arbejdere og bønder. Det kan godt være, at vi i dag er en nation af 'fraflyttere', som har forladt livet på landet. Men 'den indre bonde' lever fortsat i os og knytter os til de traditionelle værdier derude«, siger han.

Som han ser det, spiller landbruget fremdeles en vigtig rolle i dansk litteratur og film som Ole Bornedals 'Fri os fra det onde' og Anders Thomas Jensens 'De grønne slagtere'.

I samklang med samfundet

I landbruget glæder man sig over den lige så sjældne som kærkomne opbakning i undersøgelsen.

Formanden for organisationen Landbrug & Fødevarer, Michael Brockenhuus-Schack, ser den som en god platform for en nødvendig dialog med politikerne om visioner for faget og fødevareproduktionen.

»En af de fejl, vi tidligere har begået, er at være alt for defensive og kun forholde os til kritik i stedet for at fortælle, hvad vi vil og kan. Vi vil gerne vise, at vi kan skabe vækst og beskæftigelse i samklang med resten af samfundet«, siger landbrugets formand.

SF maner til besindighed

Holdningen til landbruget er politisk betonet.

Hos Venstre er 71 procent af vælgerne positive over for erhvervet, mens kun 39 procent indtager samme holdning hos SF. Partiets landbrugsordfører, Kristian Touborg, maner da også til besindighed.

»Hvis man havde spurgt mere konkret til vores forhold til eksempelvis svinebaronerne, der sætter profitmaksimering over dyrevelfærd , og brug af antibiotika, var resultatet formentlig blevet helt anderledes. Det er ikke, fordi landmændene bryder loven, det er, fordi vi politikere ikke har signaliseret klart nok, hvad vi vil«, siger Kristian Touborg.

Forstenet verdensbillede

Kommunikationsrådgiver Henrik Byager ser målingen som en mulighed for landbruget for at få forbrugerne i tale igen.

»Landbrugets organisationer har været lige så forstenede i deres verdensbillede som fagforeningerne. Deres martyrium har virket over for politikerne. Men nu bør de gå ind og sige, at vi dælendytme kan være stolte af dansk landbrug. På den måde kan de måske få befolkningen mere med sig og gå forrest i retning af en bæredygtig, miljørigtig produktion«.

Øf. De fleste danskere har det godt med landbruget

12-11-2012

NB! Eksterne link i denne besvarelse fungerede da svaret blev afsendt. De er ikke blevet kontrolleret siden og kan være blevet inaktive