• Stil dit spørgsmål her
  • Tidligere svar
  • Om Biblioteksvagten
Tidligere svar

Lovligt med overpris for varer?

Spørgsmål

Flere butikker er begyndt at tage overpris for visse varer,  bl.a. 150 kr. for en øl for at få dækket energi udgifterne, men er det lovligt?

Svar

Nu har jeg søgt en del rundt på alt fra diverse avisers sider, til Forbrugerombudsmandens hjemmeside og Retsinfo, men kan desværre ikke give dig et klart og tydeligt svar.

Som jeg læser reglerne, kan butikker hæve priserne stort set så meget, de har lyst til, så længe der både er skiltet med det, samt at de ikke har lavet en aftale om priserne med resten af butikkerne på markedet (karteldannelse - https://www.kfst.dk/konkurrenceforhold/karteller/hvad-er-et-kartel/ ).

Hvad de ikke må, er at indføre energitillæg uden klart og tydeligt at skilte med det. Hvis butiker gør det, kan man klage til Forbrugerombudsmanden (https://www.forbrugerombudsmanden.dk/ ) da det er i strid med lov om markedsføring.

Så hvis butikker hæver priserne på smør eller øl, men skilter med hvad de nye priser er, ligner det desværre, at det ligger indenfor lovens rammer, hvis det netop ikke er et kartel eller med skjulte gebyrer.

Håber svaret kan bruges, selvom det desværre ikke var, hvad jeg selv håbede på.

 

14-11-2022

NB! Eksterne link i denne besvarelse fungerede da svaret blev afsendt. De er ikke blevet kontrolleret siden og kan være blevet inaktive