Tidligere svar

Moon-bevægelsen og sekter

Spørgsmål

Jeg har brug for litteraturforslag i forbindelse med emnet "Sekter" (cults). Hvis der findes litteratur med en psykologisk tilgang til emnet, vil jeg være meget interesseret heri. Jeg leder med lys og lygte efter en dokumentarfilm, som omhandler Moon-bevægelsen fortalt fra Sun Yung Moons tidligere svigerdatters synspunkt. Jeg håber du kan være mig behjælpelig.

Svar

Om Moonbevægelsen står der i www.denstoredanske.dk:
Unification Church, (eng. 'enhedskirken'), Moon-bevægelsen, Tongil, religiøs bevægelse grundlagt 1954 i Korea af Sun Myung Moon. Bevægelsen bredte sig først østover og nåede USA først i 1970'erne. Moon opfattes som den genkomne Kristus, der har lagt grunden til menneskehedens frelse ved at have indgået et syndfrit ægteskab med sin kone. Denne frihed fra synd tænkes videregivet ved bevægelsens velkendte massebryllupper. Unification Church er kendt for en markant højreorienteret profil og nyder en vis opbakning fra konservative kredse. Bevægelsen har altid været et af anti-cult-bevægelsens yndede mål. I 1997 blev Unification Church formelt nedlagt og omstruktureret til Family Federation for World Peace and Unification (FFWPU). I Danmark har organisationen virket siden midten af 1970'erne (bl.a. under navnet Tongil), men tæller ikke mere end højst 30 medlemmer (2006).

Moons svigerdatter har skrevet en bog som desværre ikke kan lånes fra danske biblioteker. Hvis du har en smule tålmodighed, kan du bede dit lokale bibliotek bestille den hjem til dig fra udlandet.:

Hong, Nansook
In the shadow of the Moons : my life in the Reverend Sun Myung Moon's family
Sydkoreaneren Nansook Hong fortæller om sit 14 år lange ægteskab til Hyo Jin Moon, søn af Sun Myung Moon, stifteren af Moon-bevægelsen.
Boston, Little, Brown, 1998. - 236 sider, tavler

Den eneste film jeg har fundet er et videoklip på Yahoo, men det kan godt være det du tænker på:
http://video.yahoo.com/watch/217485/720270

Der er en artikel om hende i Wikipedia
https://mail.google.com/mail/?shva=1#inbox/12c7fbe1c25b7f67

Der er også en anden bog om en person der har brudt med Moon-bevægelsen:
Herbst, Martin
Mit livs omvej : en dramatisk rejse til Moon-bevægelsens indre
1. udgave. - [Kbh.] : Lindhardt og Ringhof, 2008. - 280 sider : ill.
Martin Herbst (f. 1960) fortæller om sit medlemskab af Moon-bevægelsen, om bevægelsen og dens betydning for hans liv, og om hvordan han brød med den for senere at uddanne sig til teolog og blive præst i den danske folkekirke

Der er en artikel på www.faktalink.dk om Tongilbevægelsen (Moonbevægelsen). Faktalink kræver abonnement, men du kan sikkert komme til artiklen via dit biblioteks hjemmeside eller vis gymnasiets bibliotek (SkoDa).
Fra artiklen er der link til flere sider og henvisninger til litteratur om bevægelsen.

I Faktalink er der også en artikel om Scientology. Den er ganske vist fra 1997, men jeg vil mene du også godt kan bruge den.

Der er også en bog om brud med Jehovas vidner:

Marianne: Dobbeltliv. 1997

Her er en omtale af bogen:

Dette er historien om en norsk pige, som i de første 20 år af sit liv levede et dobbeltliv, præget af angst, løgne og dårlig samvittighed. "Marianne", som hun vælger at kalde sig her, for at hun ikke skal blive genkendt, blev født ind i Jehovas Vidner, hendes mor er medlem men ikke hendes far, og det skabte store konflikter for Marianne. Marianne er meget bundet til sin mor, og hun ved, at hvis hun ikke er "god", vil moderen blive utilfreds med hende og måske slå hånden af hende, og det er det værste hun kan forestille sig. Derfor bliver hun allerede tidligt et meget ivrigt medlem af Jehovas Vidner. Da hun lærer andre uden for kredsen at kende, kommer hun i voldsom konflikt. På den ene side er hun den pligtopfyldende og dygtige pige, og på den anden en ung pige, der pjækker fra skole og går med drenge. Som 18-årig bliver hun udstødt, og selv om hun egenlig har ønsket det, får det store konsekvenser for hende. Det virker som en ærlig og troværdig historie, velfortalt og gribende, fortalt af én, som selv var (og er) offer. Nogle af de samme problemstillinger kan læses i Skæbner fra et usynligt fængsel, 1994 og i romanform i Irma Lauridsens Med lyset i øjnene fra 1992

Filmen To verdener giver også et indblik i hvordan et religiøst fællesskab forholder sig til omverdenen.
Om filmen: Sara er som hele sin familie medlem af sekten Jehovas Vidner. Hun er oprigtig i sin tro, men så møder Sara den lidt ældre Teis, som ikke er troende. De forelsker sig i hinanden, [...] og så står Sara over for et meget svært valg: Familien eller kærligheden?

Du kan låne både bogen og filmen via http://www.bibliotek.dk

Der er en del bøger hvor du kan læse om forskellige religiøse sekter og nyreligiøsitet. På biblioteket står de i gruppe 29 og 29.1.

Jeg nævner kun en enkelt her:
Senmoderne religiøsitet i Danmark. 2008
Den har et indledningsafsnit om samfund, individ og religion.

Jeg håber du kan komme videre med noget af dette.

12-11-2012

NB! Eksterne link i denne besvarelse fungerede da svaret blev afsendt. De er ikke blevet kontrolleret siden og kan være blevet inaktive