• Stil dit spørgsmål her
  • Tidligere svar
  • Om Biblioteksvagten
Tidligere svar

Sundhedspolitikken i Danmark i første halvdel af 1800-tallet

Spørgsmål

Hej Biblioteksvagten

Kan I hjælpe mig med at finde noget materiale om hvordan sundhedspolitikken var i Danmark i den første halvdel af 1800-tallet?

Mvh Laura

Svar

Når jeg søger på den danske sundhedspolitik for den første halvdel af 1800-tallet, så kan jeg se, at det dengang var en instans kaldet Sundhedskollegiet der havde den overordnede kontrol i forbindelse med sundhedsvæsnet.

Sundhedsstyrelsen har skrevet en fin artikel om sundhedsstyrelsens historie, hvori de også kommer omkring sundhedskollegiet. Den artikel kan du læse her

Faktalink har også en længere artikel omkring den danske sundhedshistorie, som du kan læse her. Noget af det der er særlig godt ved faktalink er deres referencer nederst i artiklen og de relaterede artikler i højre kolonne. 

De linker blandt andet til en artikel fra Den Store Danske med overskriften Danmark - Sundhedsforhold (Historie). Jeg linker også til artiklen her.

Af bøger har jeg fundet denne bog, som nok også kan være relevant for dig. Du kan også bestille den derinde. Den hedder "Det Medicinske Politi : sundhedspolitikken i Danmark 1750-1860". 

Når du går ind på linket, vil jeg anbefale dig at kigge på de bøger nedenunger med overskriften "Måske er du også interesseret i". Det kan være, at der er flere bøger der, der også er relevante for dig.

Det sidste materiale jeg fandt har denne titel: "Det kongelige Sundhedskollegium. 1803- 13/5- 1903". Den kan du se og bestille her. Materialet er fra 1903, så sproget vil også være dderefter. Men måske det kan bruges alligevel.

Hvis det er noget i den stil du søgte, så håber jeg, at det kan bruges. Ellers må du endelig give lyd fra dig igen og så forsøger vi at grave videre et andet sted :)

09-03-2023

NB! Eksterne link i denne besvarelse fungerede da svaret blev afsendt. De er ikke blevet kontrolleret siden og kan være blevet inaktive