• Stil dit spørgsmål her
  • Tidligere svar
  • Om Biblioteksvagten
Tidligere svar

Berlinmurens fald

Spørgsmål

Vi er nogle studerende, der skal skrive en opgave om Berlinmurens fald, og her har vi valgt at fokusere på, hvordan danske medier reagerede på denne nyhed. Derfor søger vi nogle forskellige artikler fra blade og aviser fra ugen op til murens fald, da muren faldt og ugen efter muren faldt. Hvis der er nogle interessante artikler nogle uger efter, vil vi også være glade for at se nogle af dem. Derudover kunne vi også godt bruge nogle klip fra TV- udsendelser og radioudsendelser, hvis muligt.
Er det noget, I kan hjælpe os med at finde?
 

Svar

Din forespørgsel efter artikler/TV-udsendelser om Berlinmurens fald d. 9. november 1989 vil kræve en indsats fra dig og dine medstuderende. Jeg vil i den sammenhæng også henvise til et par bogtitler, som også kan være interessante. Det hele drejer sig om adgang til artikler/TV-udsendelser i tiden før og efter d. 9. november 1989.

TV-udsendelser:
DR-Bonanza: Her kan man søge efter tv- og radioudsendelser og det er gratis. Jeg har søgt efter "berlinmuren" og resultatet kan hentes via dette link:
https://www.dr.dk/bonanza/sog?q=berlinmuren 
Resultatet er interessant.

Avisdatabasen Infomedia går desværre ikke tilbage til 1989, men databasen Mediestream er den helt store, når det gælder aviser, radio, TV og reklamefilm.
Desværre kraver databasen licensadgang, når der er tale om nyere indhold (under 100 år !), og der er kun kun fri adgang fra pc'ere på Det Kongelige Bibliotek og Det Danske Filminstitut, se link:
https://www2.statsbiblioteket.dk/mediestream/info/adgang
https://www2.statsbiblioteket.dk/mediestream/avis

Det Kongelig Biblioteks web med Mediestream: 
https://www.kb.dk/find-materiale/tjenester/mediestream

Artikler fra aviser og blade: Her er det igen Mediestream, der kan bruges, og der er en sektion, der hedder "Ejerløse aviser", som kan tilgåes via det lokale bibliotek til privat brug.
Jeg kan se, at du/I har bopæl i Slagelse Kommune, og Slagelse Bibliotek er angivet i en liste med adgang hertil, link: (se nederst)https://www2.statsbiblioteket.dk/mediestream/info/ejerloese-aviser

Derfor har du/I mulighed for at se på artikler fra den periode på det lokale bibliotek.

Man kan søge efter "berlinmuren" i Mediestream og en anden mulighed er at bruge bibliotek.dk, link: https://bibliotek.dk/ 
Søg på ordet "berlinmuren". Herefter kan søgningen afgrænses "til venstre" på materialetype: avisartikel, bog, tidsskriftsartikel og længere nede på udgivelsesår. 1989 er en mulighed og på den måde har man fundet artikler fra det pågældende år, hvilket er en god begyndelse.

Med afgrænsning af søgningen efter bøger dukker der også interessante titler op, hvoraf  et par måske kan bruges:

1)
Muren der faldt. Berlin-murens historie 1961-1989-1990 af Jan Jakob S. Floyan. Syddansk Universitetsforlag, 2015, 286 sider.

Link til bestilling af titlen i bibliotek.dk:
https://bibliotek.dk/linkme.php?rec.id=870970-basis%3A52257700

2)
Berlin og den kolde krig: set med danske øjne af Peer Henrik Hansen og Thomas Wegener Friis. Langelands Museums Forlag, 2015, 199 sider.

Link til bestilling af titlen i bibliotek.dk:
https://bibliotek.dk/linkme.php?rec.id=870970-basis%3A52222818

Bøgerne kan også skaffes via det bibliotek, du er tilknyttet, og så håber jeg, at I kommer godt i gang med opgaven.

 

15-11-2022

NB! Eksterne link i denne besvarelse fungerede da svaret blev afsendt. De er ikke blevet kontrolleret siden og kan være blevet inaktive