Tidligere svar

Matematisk vækst

Spørgsmål

Hej! Jeg skal skrive SRP om matematisk vækst og forskellige væksttyper (herunder logistisk vækst, SIR modellen, vækstkurver og statistik). Jeg har dog svært ved at finde materialer - bøger, tidsskrifter, artikler - som jeg kan bruge til at skrive min opgave. Er det muligt at få hjælp til at finde relevant litteratur til dette emne?
Jeg har selv søgt rundt omkring, men er ikke så vant til Bibliotek.dk og finder desværre kun materialer om økonomien og væksten i samfundets økonomi.
Hjælp til at finde materialer ville være super fedt!

Svar

Det er i al fald muligt at finde materialer om dit emne... - også via bibliotek.dk. - Hvis du i bibliotek.dk vælger fanen Alle materialer - og klikker yderst til højre på linket Flere søgemuligheder - så er der flere søgefelter, som du skal udfylde således:
I det øverste søgefelt (fritekstsøgefeltet) skriver du således
(matemati* or mathemati*)
og i feltet Emne skriver du således:
(vækst or growth)
og du kan så efterfølgende afgrænse på Materialetype - fx bøger (vælg fx Trykte bøger) og vælg Tidsskriftsartikler - og afgræns på Sprog - vælg Dansk og Engelsk - så ender du med 169 hits... - og i venstre side af billedet kan du nu afgrænse på Emne - og du kan fx. vælge Matematiske modeller (22 hits) eller Mathematical models (25 hits)... - Langt de fleste af de 169 hits er på engelsk. - Længere nede i venstre side kan du afgrænse til udelukkende dansk - men så får du kun 8 hits!

Emnet "logistisk vækst" er behandlet i denne titel:
"Vækst i nationens tjeneste : hvordan Verhulst fik beskrevet logistisk vækst" - udgivet af Matematiklærerforeningen i 2014 - se dette link:
http://bibliotek.dk/linkme.php?rec.id=870970-basis%3A51172396

SIR-modellen er fint beskrevet på læringsportalen Emu.dk - se her:
https://www.emu.dk/modul/sir-modeller

En generel søgning på ordet Vækst kombineret med en placering i bibliotekerne i matematik emnegruppen (dk 51*) giver et par titler som måske/måske ikke er relevante for dig, nemlig disse to titler:
"Eksponentiel vækst" og "Lineær vækst" begge skrevet af Henrik Tarp-Johansen og udgivet hhv. i 1991 og 1989 - så de er jo noget gamle, men kig på dem. -
Links til de to titler i bibliotek.dk kommer her:

Eksponentiel vækst - se her:
http://bibliotek.dk/linkme.php?rec.id=870970-basis%3A07275056

Lineær vækst - se her:
http://bibliotek.dk/linkme.php?rec.id=870970-basis%3A06916031

Jeg vil i øvrigt også anbefale dig at søge på websitet Videnskab.dk - og jeg søgte på vækst - og kombinerede det med Naturvidenskab som Sektion og Matematik som emne -
og det gav 6 artikler - se dette link:
https://videnskab.dk/s?query=v%C3%A6kst&sort_by=search_api_relevance&sort_order=DESC&f%5B0%5D=field_...

Jeg håber at disse forslag hjælper dig i gang.

13-11-2017

NB! Eksterne link i denne besvarelse fungerede da svaret blev afsendt. De er ikke blevet kontrolleret siden og kan være blevet inaktive