• Stil dit spørgsmål her
  • Tidligere svar
  • Om Biblioteksvagten
Tidligere svar

Akvariefisk og fodringstid

Spørgsmål

Hvilke sanser bruger akvariefisk, når de registrerer at det er fodringstid? Jeg har købt og "installeret" en lille flok fisk. Efter få dages "træning" lærer de at svømme hen til fodringshullet, når en person nærmer sig. Spørgsmålet er, hvordan finder de ud af, at det er tid - vibrationer fra personens skridt, der forplanter sig til vandet, synsindtryk eller lydindtryk?

Svar

Hej

Det er et meget interessant spørgsmål, og herunder linker Jeg til forskellige bud på hvad forklaringen kan være:

I den videnskabelige rapport der linkes til herunder er der kun adgang til et abstract, men det er nok til at sandsynliggøre at fiskene har et indre kort i deres hoveder som de navigerer efter..
http://goo.gl/kovYvo

I denne videnskabelige rapport har man undersøgt hvordan fiskene finder sammen og samarbejder om at finde føde:
http://goo.gl/yUJls5

Her er et andet videnskabeligt abstract, som nævner at fiskene i en flok har en fornemmelse for hvor der er mad og at de så at sige blot følger flokken:
http://goo.gl/zloUQD

Her er et link til en hel rapport som også fortælle om forskningen i fiskestimer. Der står bl.a. i rapporten at fisk kan mærke de andre fisks fortrængning af vand. Og her slår det mig lige at lyd forplanter sig meget bedre i vand end i luft og lydhastigheden er omkring 1500 m/s i vand mod 330 m/s i luft, og lyd er jo netop rystelser eller bevægelse i vandet.
http://goo.gl/cTfYCW

Så det svar man på baggrund af disse rapporter må kunne konkludere sig frem til, er at fiskene lærer at forbinde nogle bestemte lyde/rystelser med fodringstid, og at de fisk der er langt væk fra fodringshullet måske blot følger den øvrige stimen hen mod hullet..

Disse rapporter er alle på engelsk, men hvis Du bruger browseren Google Chrome, kan du højreklikke på teksten og vælge at få den oversat til dansk! - Jeg har brugt en linkforkorter til at gøre linkene så korte at de ikke forstyrrer teksten!

Håber at Du kan bruge svaret og/eller kilderne! - Du kan evt. selv søge videre på hjemmesiden scholar.google.com - det giver altid større sandsynlighed for at finde et svar når man søger på engelsk end på dansk!

15-01-2015

NB! Eksterne link i denne besvarelse fungerede da svaret blev afsendt. De er ikke blevet kontrolleret siden og kan være blevet inaktive