Tidligere svar

Propaganda som kommunikationsform

Spørgsmål

Hej!
Jeg skal snart til at skrive et pilotprojekt på 1. semester. Jeg vil skrive om propaganda før vs nu, men har haft problemer med at finde bøger. Hvor kan man evt. finde taler? Internettet har desværre ikke været til meget hjælp!

Håber, du kan hjælpe.

Svar

Tak for din henvendelse.
Jeg vil foreslå dig at prøve at søge i www.bibliotek.dk. Det er en base som dækker alle danske bibliotekers samlinger, og her kan du finde en del om dit emne. Jeg er dog i tvivl om din tidsmæssige afgrænsning, du skriver før og nu, men mener du mon før en bestemt begivenhed, f.eks. 2. verdenskrig?

Jeg har foretaget nogle forskellige søgninger, og emnet kan være vanskeligt at afgrænse. En søgning jeg har foretaget er følgende: i emnefeltet skrev jeg propaganda kommunik? og under materialetype afgrænsede jeg til bøger. På den måde fik jeg 31 poster, hvoraf en del kan være relevante.
Måske har du bemærket at jeg har skrevet kommunik?. Ved at sætte ? efter et ords grundstamme, laver jeg en søgning på alle de forskellige endelser der kan være af et ord. I dette tilfælde bliver det til kommunikation, kommunikere, kommunikationsstrategi, kommunikationsteknik osv.

Et udvalg af titler:

Kromanne, Helle-Marie
Som de dog ka' sige det! : politisk retorik under lup
Emne: retorik ; politikere ; kommunikation ; politisk kommunikation ; politikersprog
BOG: 1. udgave, 1. oplag. Systime, eksp. DBK, 2001
ISBN: 87-616-0360-0

Ross, Stewart
Propaganda
Emne: propaganda ; den 2. verdenskrig ; 1930-1939 ; 1940-1949
Om anden verdenskrigs propaganda og mediernes betydning for de allierede og aksemagterne samt om lederkulten omkring centrale personer som Hitler, Stalin, Mussolini og Churchill

Heradstveit, Daniel
Politisk kommunikation : introduktion til semiotik og retorik
Daniel Heradstveit og Tore Bjørgo
Emne: Politisk opinion ; Propaganda ; Politisk semiotik ; Politisk retorik
BOG: Samfundslitteratur, 1988
Daniel Heradstveit og Tore Bjørgo, dansk overs. og bearb. ved Carsten Kyhn
151 s.
Forlag: Samfundslitteratur

Aulich, James
War posters : weapons of mass communication
Sprog: Engelsk
Emne: plakater ; plakatkunst ; propaganda ; krige ; propagandaplakater
Indhold: The poster, propaganda and publicity ; The First World War ; Interwar Europe ; The Second World War ; The cold war and the new world order
BOG: Thames & Hudson, 2007 • 4 biblioteker •
Forlag: Thames & Hudson
Sprog: Engelsk

Thorne, Steve
Language of war
Sprog: Engelsk
Emne: Sprogbrug ; Krig ; Kommunikation ; Militær propaganda ; Medier ; English language ; Discourse analysis
Part of the "Intertext" series designed to meet the needs of contemporary English Language Studies. This work: explores how military discourse has entered mainstream language use; focuses on how language is used to construct opposing sides during armed conflict; and more.
BOG: Routledge,an imprint of Taylor & Francis Books, 2006. (Intertext, 4)

Jeg ved ikke, om de titler jeg har sat ind ovenfor, er relevante for dig. Dit emne er beskrevet ret bredt, så det er vanskeligt at foretage søgninger, da det er et emne der er skrevet rigtig meget om. Dog, når du har kommunikationsvinklen på, bliver der dog afgrænset noget, men jeg synes det ser du til at de fleste (gode) hits er på engelsk.

Jeg vil foreslå dig at lave den søgning, jeg beskrev for dig til at begynde med. Det er lettere for dig at foretage en sortering i titlerne, da du ved mere om emnet, og hvilken vinkel du har på det. Læg mærke til de emneord, som de fleste af titlerne er beskrevet med, de er som placeret under bogens titel i posterne. Den metode kan du bruge til at finde synonymer med, eller til at præcisere din søgning.

Herunder har jeg indsat et link til danske taler. Eksempler på taler på andre sprog, kan være vanskeligere at finde, men du kan måske finde nogle i basen LexisNexis, som bl.a. dækker udenlandske avisartikler. Jeg vil mene du kan få adgang til den via dit studiebibliotek.
http://www.dansketaler.dk/

12-11-2012

NB! Eksterne link i denne besvarelse fungerede da svaret blev afsendt. De er ikke blevet kontrolleret siden og kan være blevet inaktive