• Stil dit spørgsmål her
  • Tidligere svar
  • Om Biblioteksvagten
Tidligere svar

Navnet A38

Spørgsmål

Hvor kommer navnet A38 til surmælksproduktet fra?

Svar

Der findes ikke en entydig forklaring, men her er nogle muligheder:

En af mulighederne er at A’et står for Andelsmejeriernes Mælkesalg, der var det selskab, der lancerede produktet, og det gjorde de i 1938. Men A’et kunne også henvise til den acidophilus-kultur, som produktet indeholder ud over de almindelige tykmælks-kulturer. Og acidophilus-kulturen, trives bedst ved en temperatur på omkring 38 grader.

Den lidt sjove forklaring er, at Direktøren for Andelsmejeriernes Mælkesalg, Henrik Tholstrup, som var en ivrig bilist og efter sigende ikke allerbedste venner med færdselspolitiet navngav surmælksproduktet efter én bestemt politibil, der var ude efter ham, og den havde netop nummeret A38.

Henrik Tholstrup, 14.1.1893-7.6.1971, født i Snoldelev, død i Kbh., var den ældste af otte søskende efter mejeriægteparret fra Snoldelev. Han blev mejeriuddannet og startede under første verdenskrig egen osteproduktion på Bornholm, 1916–23, og blev leder af Bornholms mejeriforenings osteeksport. Fra 1923 blev Tholstrups virkefelt henlagt til København, hvor han overtog ansvaret for Andelsmejeriernes mælkesalg, siden blev han leder af Københavns mælkeforsyning og lancerede bl.a. produktet reformyoghurt A-38®. Han stod i disse år i skarp opposition til det kommunale mælkeudvalg.

En mere seriøs forklaring er, at navnet A38 stammer fra Professor S. Orla-Jensens forsøg med at forbedre det i USA udviklede mækesyrebakterium Termobakterium intestinale. Orla-Jensen afprøvede forskellige mælkesyrebakterier i sine undersøgelser og dertil lavede han et system, hvor han kombinerede bogstaverne A, B, C osv. Med tal. A38 gav det bedste resultat. Orla-Jensen offentliggjorte sine resultater i Ugeskrift for læger i 1934 under titlen: ”Forsøg på omstemning af tarmfloraen hos rotter og mennesker. Acidophilusmælk”

Kilder (besøgt 20161012)
http://www.arla.dk/produkter/arla-a38/historien-om-a38/
http://denstoredanske.dk/Dansk_Biografisk_Leksikon/Handel_og_industri/Mejerileder/Henrik_Tholstrup
https://issuu.com/maelkeritidende/docs/mt_24_2015/10
https://issuu.com/maelkeritidende/docs/mt16-2006/5

12-10-2016

NB! Eksterne link i denne besvarelse fungerede da svaret blev afsendt. De er ikke blevet kontrolleret siden og kan være blevet inaktive