• Stil dit spørgsmål her
  • Tidligere svar
  • Om Biblioteksvagten
Tidligere svar

Fakta om grønland

Spørgsmål

Jeg vil gerne vide om det virkelig er sandt at byen Qullissat i Grønland (1924-1972) som flere steder beskrives som den 3. største ny i Grønland, engang var det, og i givet fald hvornår? Jeg har selv forsøgt at se på byernes størrelse i de år, og kan ikke finde belæg for, hvornår den skulle have været det. Hvem kan jeg i givet fald spørge?

Svar

Statistikbanken (som kan findes her) har kun data om Grøndlands befolkning tilbage fra 1977, så der er det desværre ikke muligt at verificere udtalelsen herigennem. Det ser dog ud til at der flere steder er enighed om, at byen engang har været Grøndlands tredje største by, da det er nævnt flere steder -  såsom denne artikel,  denne artikel og denne artikel. 

I de fleste artikler er der ikke opgivet nogen kilde på udtalelsen, dog har artiklen "Råstofaktiviteter i Grønland" opgivet en kilde til følgende citat: "I 1960 var Qullissat Grønlands tredjestørste by med 1.260 indbyggere, og da den blev lukket i 1972 var indbyggerantallet 1.400, hvoraf flere end 90% var grønlændere." (Kilde: Kalaallit Nunaat / Grønland: Statistisk Årbog. Nuuk, 2004, side. 71.)

Årbogen kan findes på bibliotek.dk her. Bogen er dog kun tilgængelig på det grøndlandske bibliotek Nunatta Atuagaateqarfia, og den udlånes muligvis kun ud til egne brugere. Du kan dog prøve at kontakte dit lokale bibliotek, og spørge dem om de kan kontakte det grøndlandske bibliotek for dig, og anmode om at bestille bogen eller en kopi af de sider du skal bruge. Der står heldigvis sidenummer opgivet i kilden, så mon ikke de har mulighed for at sende en kopi af den. 

Jeg håber at det bringer dig tættere på et svar. 

26-06-2023

NB! Eksterne link i denne besvarelse fungerede da svaret blev afsendt. De er ikke blevet kontrolleret siden og kan være blevet inaktive