• Stil dit spørgsmål her
  • Tidligere svar
  • Om Biblioteksvagten
Tidligere svar

Udtrykket tommelfingerregel

Spørgsmål

Hej. Jeg vil gerne vide, hvor udtrykket "tommelfingerregel" stammer fra. Jeg er
interesseret i ordets etymologi - altså hvordan er
ordet opstået. På forhånd tak.

Svar

Som sædvanligt med sprogspørgsmål gives der ikke noget entydigt svar. Men i "politikens hvorfor siger vi sådan" står flg. forklaring: En let fattelig huskeregel.
Ordet opfattes normalt på da. som generaliseret ud fra en huskeregel i fysikundervisningen...højrehåndsreglen. Den går ud på, at man v.h.a. højre hånds tommelfinger bestemmer, i hvilken retning en magnetnål vil svinge ud, når den påvirkes af en elektrisk strøm. Man kan dog også forestille sig, at ordet er opstået under påvirkning fra engelsk. Den magnetiske tommelfingerregel hedder på engelsk the thumb and finger rule, mens det kortere og mere generelle udtryk rule of thumb generelt betyder 'praktisk huskeregel' og ikke bruges om den magnetiske tommelfingerregel. Dette udtryk rule of thumb, som må være ældre end opdagelsen af elektromagnetismen, forklares oftest ud fra den praktiske anvendelse af tommelfingeren til at anslå enten tings længde og bredde eller væskers temperatur med.

12-11-2012

NB! Eksterne link i denne besvarelse fungerede da svaret blev afsendt. De er ikke blevet kontrolleret siden og kan være blevet inaktive