• Stil dit spørgsmål her
  • Tidligere svar
  • Om Biblioteksvagten
Tidligere svar

Hvepse og evt. fintfølende sans

Spørgsmål

Man siger (og ved?) at hvepse tiltrækkes af søde sager. Det virker som regel også at være tilfældet her i sensommertiden, at når der kommer mad eller drikkevarer på havebordet, går der ikke længe inden den første hveps dukker op.
Men hvordan kan de "vide" at der er mad og søde sager på bordet. Nogle gange ser det ud til at der ikke er insekter indenfor mange meters omkreds, men lige pludselig er de der. Har hvepse en meget fintfølende sans for at opfange aromaer på lang afstand -- eller hvordan går det til?

Svar

Fra Skov- og Naturstyrelsens hjemmeside, som også har en spørgetjeneste har jeg kopieret flg svar til dig, som jeg håber bevarer dit spørgsmål:

Hvepsen høre- og lugtesans
jeg er allergisk overfor hvepsestik og har derfor sat mig for at undersøge, hvad der evt. kunne udvikles til at holde dem på afstand. I denne forbindelse har jeg forgæves søgt oplysninger om hvepses høre- og lugtesanser og især hvad hvepse ikke kan lide eller direkte skræmmes af. Kan I hjælpe mig videre.

Jo, insekter og herunder gedehamse besidder alle de sanser som mennesket også har, d.v.s. de kan høre, se, lugte, føle og smage.

Lugtesansen kan være yderst følsom hos insekter, som nærmest kan reagere på få molekyler af et duftstof. Dette drager man nytte af f.eks. når man prøver at lokke gedehamse i en sukkerfælde i en flaske. Ofte vil resultatet dog være at der alligevel kommer mange gedehamse derhen, hvor man sidder.

Bruges samme metode om foråret når der er ganske få gedehamse i luften (dronninger) vil resultatet muligvis blive bedre. Fanger man én dronning betyder det jo at man hindrer flere hundredvis af gedehamse i at udvikles. Og kan du forhindre etableringen af gedehamsesamfund i nærheden af dit hus, så er du jo kommet langt.

Insekter signalerer til hinanden ved hjælp af feromoner - altså duftstoffer - og dette bruges faktisk til at fange skadevoldende barkbiller med. Der anvendes fælder som er forsynet med kunstigt fremstillet feromon. Fælderne lokker biller til fra nær og fjern. Måske kan noget lignende tænkes at kunne foretages med gedehamse? F.eks. reagerer gedehamse på et feromon som er indeholdt i giften fra et gedehamsestik. Andre gedehamse vil dufte feromonet og komme til hjælp dér hvor en fredsforstyrrer er blevet stukket. Hvis du klasker gedehamse vil der også frigives feromoner som tiltrækker endnu flere gedehamse.

Jeg har ikke oplysninger om hvordan gedehamsenes hørelse eventuelt kan påvirkes så de generende smådyr bliver væk.

12-11-2012

NB! Eksterne link i denne besvarelse fungerede da svaret blev afsendt. De er ikke blevet kontrolleret siden og kan være blevet inaktive