Tidligere svar

Litteratur om samarbejde psykologer og psykiatere, samt menneskesyn

Spørgsmål

Jeg skal skrive om tværprofessionelt samarbejde mellem pædagoger og børnepsykiatriens læger og psykologer (samarb. omkring børn med særlige behov)
I den sammenhæng skal jeg bruge bogen teori om mennesket. 2. oplag. af Yngve Hammerlin & Egil Larsen (2002)
Derudover er jeg interesseret i litteratur om menneskesyn i børnepsykiatri og kompetenceprofiler for børnepsykolog/børnepsykiater.

Svar

Tak for din henvendelse.

Ud fra dine oplysningerne i dit spørgsmål, vil jeg tro at der er tale om denne bog:

Menneskesyn i teorier om mennesket
Yngve Hammerlin; Egil Larsen, f. 1949
Antagelser om mennesket inden for fagområder som pædagogik, psykologi, sociologi og socialantropologi
BOG: 1. udgave, 2. oplag. Klim, 2002. (Pædagogiske linjer)
Serie: Pædagogiske linjer
Originaltitel: Menneskesyn i teorier om mennesket (norsk)
ISBN: 87-7724-845-7
Pris ved udgivelsen: kr. 295,00

Denne bog kan du søge frem i www.bibliotek.dk, ved i forfatterfeltet at skrive hammerlin og i titelfeltet menneskesyn.
Derefter kan du bestille bogen ved at klikke på 'Bestil bog denne udgave', vælge det bibliotek hvor du ønsker at afhente bogen (dit "hjembibliotek") og derefter udfylde med dine låneroplysninger.

Du kan også lave en emnesøgning i bibliotek.dk, i forhold til menneskesyn i psykiatrien. Hvis du i emnefeltet skriver psykia? menneskesyn?, får du en del hits. Når man søger på psykia? med et spørgsmålstegn efter, giver det en søgning på de forskellige endelser der kan være af ordet. F.eks. psykiatri, psykiater, psykiatriske osv.
Prøv at kigge i referencerne som dukker op, og læg også mærke til emneordene som de er beskrevet med (befinder sig under titlen, når du har klikket på den). Disse emneord kan være gode til inspiration til alternative emneord, som også kan give gode hits. Et eksempel er socialpsykiatri, som du finder i den første reference i søgningen på psykia? menneskesyn?. Men der kan også være andre gode ord.

Jeg har fundet nogle artikler fra Psykolog Nyt (medlemsblad for Dansk Psykologisk Forening), som du kan finde via dette link http://www.dp.dk/Psykolognyt/Artikelliste.aspx?param=search&value=sys
Disse omhandler samarbejdet mellem psykologer og psykiatere, nok primært fra psykologernes synsvinkel.

På nettet stødte jeg på denne reference til en artikel:
Menneskesyn bag psykiatrien som videnskab
Ole Nygaard Jensen
Nordic Journal of Psychiatry Jan 1973, Vol. 27, No. 2: 99–104.

Det er en gammel artikel men den kan måske hjælpe dig i gang. Det er Informa Healthcare som har udgivet artiklen, så måske har de lignende (nyere) artikler om emnet. Tal med dit studiebibliotek, det er sandsynligt at de har adgang til databasen.

I forhold til kompetenceprofiler for psykologer og psykiatere, så findes der et website som hedder Psykologer i Danmark: http://www.psykologeridanmark.dk/. Her kan du sætte hak i praktiserende psykolog, og derefter klikke på søg. Her finder du beskrivelser af de forskellige psykologers uddannelse og specialiseringer. Jeg har ikke været i stand til at finde det samme i forhold til psykiatere. Men måske kan dette link give dig et indblik: http://www.fadl.dk/fadldk/politik/videreuddannelse/specialer/psykiatri/

Det er en god ide hvis du taler med dit studiebibliotek, da der er gode chancer for at de har adgang til nogle databaser med (akademiske) artikler om dit emne. Du kan evt. også prøve basen Infomedia, hvis du har brug for avisartikler om dit emne. Jeg fandt omtaler af en debat om psykologer i psykiatrien i Psykolog Nyt, så man skulle tro at der findes avisartikler om emnet. Hvis dette er relevant, har dit studiebibliotek sikkert adgang til basen.

12-11-2012

NB! Eksterne link i denne besvarelse fungerede da svaret blev afsendt. De er ikke blevet kontrolleret siden og kan være blevet inaktive

Hvem svarer på spørgsmål lige nu?
EvaSvendborg Bibliotek
Jørn Svendborg Bibliotek
Kristian Biblioteket i Thy